Kihirdették a Golden Globe jelöltjeit

2008.12.11. 17:34
Woody Allen vígjátéka akár négy díjat is besöpörhet, a Trópusi vihar két mellékszereplőjét is jelölték, Meryl Streep pedig vígjátéki és drámai kategóriában is nyerhet. Megvan a második legfontosabb amerikai filmes díj jelöltjeinek lsitája.

Nyilvánosságra hozták az idei Golden Globe díjak jelöltjeit, a hollywoodi tudósítók által kiosztott díj azért fontos, mert általában jól jelzi, hogy ki fog Oscart nyerni.

A legjobb féri drámai főszereplőnek járó díjért a lista alapján Leonardo Di Caprio, Frank Langella, Sean Penn, Brad Pitt és Mickey Rourke versenyeznek, Di Capriót a "Titanic 2-ként" emlegetett A szabadság rabjai miatt, Langellát Nixon megformálásáért, Rourke-ot pedig egy szétvert arcú pankrátorért jelölték.

A legjobb női drámai főszereplő szobráért olyan nagy nevek vannak még versenyben, mint Anne Hathaway, Angelina Jolie, Meryl Streep vagy éppen Kate Winslet. Meryl Streep egyébként a legjobb komika kategóriájában is a jelöltek közt van a Mamma Mia! című ABBA-musical miatt, így akár egy este ünnepelhetik drámai és vígjátéki teljesítményét is. A legjobb vígjátéki női főszereplők díjáért indul még Rebecca Hall, aki Woody Allen barcelonai vígjátékában játszott, és Emma Thompson is.

Woody Allen Vicky Cristina Barcelona című filmje egyébként a legjobb vígjáték esélyese, de a női főszereplő mellett a férfi főszereplő és a női mellékszereplő Golden Globe-ját is jó eséllyel ez a produkció adja majd. A férfi mellékszereplő kategória jelöltjei közt van többek közt Tom Cruise és Robert Downey Jr., mindketten a Trópusi vihar című vígjáték okán.

Igazi meglepetés, hogy Clint Eastwoodot nem jelölték a legjobb rendező díjára, és filmje, az Elcserélt életek sincs a listán, viszont a színész-rendező még elviheti a legjobb eredeti filmzene díját, ugyanis ő írta filmje kísérő zenéjét, és be is került az esélyesek közé.

A Hollywood Press Association által 1944-ben alapított Golden Globe díjat idén 66. alkalommal adják át. A díjazottak jó eséllyel az Oscaron is jól szerepelnek majd, éppen azért, hogy az Oscar ne értékelődjön le, az Amerikai Filmakadémia tagjai 2003 óta még a Golden Globe gála előtt szavaznak az Oscar díjazottakról.

Az Arany Glóbusz jelölteket és nyerteseket minden évben a hollywoodi tudósítók száz fős társasága szavazza meg, a jelölők közt van Návai Anikó is. A díjat január 11-én, magyar idős szerint hajnali kettőkor adják át, a gálát az HBO élő adásban sugározza.

A teljes listát megnézheti a Varietyn, a tévés kategóriák jelöltjeiről pedig a Comment:comon olvashat.