Borat is kapott Golden Globe-ot

2007.01.16. 09:09
A kazah riporter kitalálója lett a legjobb vígjátéki színész, a legjobb film díját a 21 gramm rendezőjének új alkotása kapta, Martin Scorsese pedig egy remake rendezésével jutott a szobrocskához. Hajnalban, Los Angelesben átadták a külföldi kritikusok díját.

Kedden, magyar idő szerint hajnali kettő és öt óra közt, Los Angelesben rendezték meg a hatvannegyedik Golden Globe-díjátadót, ahol az Amerikában élő külföldi filmkritikusok jutalmazták 2006. legjobb filmes és televíziós produkcióit, az alkotókat és a színészeket.


Alejandro González Inárritu és a film producerei

A legjobb filmnek járó díjat idén Alejandro González Inárritu, a Korcs szerelmek és a 21 gramm rendezőjének új filmje, a Bábel kapta meg, a hét kategóriában is jelölt film alkotóinak azonban nagy meglepetésre be kellett érniük ezzel az egy szobrocskával. A másik nagy esélyes Martin Scorsese A tégla című filmje is csalódást okozott: a Szigorúan piszkos ügyek című Hong Kong-i krimi remake-je a hat jelölésből csak egyet, a legjobb rendezőnek járó díjat kapta meg. Ennek ellenére az elismerés reményt adhat a Dühöngő bika és a Taxisofőr rendezőjének, hogy öt Oscar-jelölése után a 2007. február 25-i átadón végre nem megy haza üres kézzel.

A diktátor és a királynő

A legjobb színész díját a drámai kategóriában Forest Whitaker nyerte el a Skócia utolsó királya című filmben nyújtott alakításáért. A film, címével ellentétben nem Skóciában, hanem Ugandában játszódik és Forest Whitaker a hetvenes években a hatalmat magához ragadó diktátort, Idi Amint kelti életre a vásznon.

A legjobb drámai színésznő Helen Mirren lett, aki II. Erzsébet királynőt alakítja A királynő című filmben. A dráma az angol királyi ház életét mutatja be és többek közt Diana hercegnő halálával is foglalkozik. A színésznő nagyon értheti az angol királyi család lelkét, hiszen ő játssza I. Erzsébet királynőt a legjobb tévés minisorozat díját elnyerő Elizabeth című alkotásban. Filmjeik őszi bemutatója óta Helen Mirrent és Forest Whitakert is Oscar-esélyesként tartják számon.

"Köszönöm, hogy nem pereltek be"

Vígjáték kategóriában a Dreamgirls tarolt: a hatvanas években a slágerlisták csúcsára törő fekete trióról szóló Broadway-musical nemcsak a legjobb vígjátéknak és musicalnak járó elismerést kapta meg, de az öt díjra jelölt film színészei, az American Idol című énekes tehetségkutatóval befutott Jennifer Hudson és Eddie Murphy vihették haza a legjobb női- és férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-ot is.

Sacha Baron Cohen

A vígjátéki kategória legjobb színésze Sacha Baron Cohen lett Borat, a tapló, kazah újságíró megformálásáért. "Köszönettel tartozom minden amerikainak, aki nem perelt be" - jelentette ki a díj átvételekor a bajszától megvált brit komikus. A vígjáték kategória legjobb színésznőnek járó díjat Meryl Streep kapta az Ördög Pradát visel idegbeteg divatlap-szerkesztőjének szerepéért. "Azt hiszem, mindenkivel dolgoztam már, aki ma este itt van" - jegyezte meg az ötvenhét éves színésznő, akinek ez a hatodik Golden Globe-ja.

Amerikai lett a legjobb külföldi

A legjobb animációs film a külföldi kritikusok szerint a beszélő versenyautó Verdák volt 2006-ban. Idén először osztottak díjat ebben a kategóriában.

Clint Eastwood japán nyelvű második világháborús drámáját, a Letters From Iwo Jima-t találták a legjobb külföldi filmnek idén, pedig ezt a díjat általában az Egyesült Államokon kívül készült filmek kapják. "Most, hogy külföldi rendező lettem, kéne tanulnom egy idegen nyelvet" - kommentálta a kritikusok döntését Eastwood.

A Golden Globe-ot a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) nyolcvan tagja ítéli oda, szemben az Oscar-díjjal ahol az Amerikai Filmakadémia több mint hatezer tagja szavazhat. Köztudott, hogy a Golden Globe-ot az Oscar előszobájának tartják, az itt sikeres filmek általában az Oscar-ceremónián is diadalmaskodnak.