Az évszázad kedvence az Elfújta a szél

2004.11.30. 12:07
A Guardian közzétette annak a közvéleménykutatásnak az eredményét, amit azért végeztek el, hogy kiderítsék, melyik az a film, amit a legtöbb moziba járó látott Angliában. Az abszolút első helyet egy igazi klasszikus szerezte meg.
A Brit Filmintézet kutatása szerint az angolok között a legismertebb film a Margaret Mitchell regényéből forgatott polgárháborús mozi, az Elfújta a szél.

Clark Gable és Vivien Leigh
Elfújta a szél:
Clark Gable és Vivien Leigh

Az 1939-ben Clark Gable és Vivien Leigh főszereplésével készült romantikus drámát bemutatása óta több mint 35 millióan látták a szigetországban.

A százas listát a jegyeladási statisztikák alapján állították össze és a Channel 4 csatorna The Ultimate Film nevű mozis magazinja ismertette az eredményt. Az 1970 előtt bemutatott filmekhez a kutatók korabeli szaklapokból gyűjtötték be az adatokat, hiszen ebből az időből nem maradtak fenn rendszeresen nyilvántartott nézőszámok. A lista összeállításánál azt is figyelembe vették, hogy sok rajongó többször is megnézhette ugyanazt a filmet.

Örökzöldek

A legnézettebb filmek százas listáján az első tíz helyet negyven-ötven éves klasszikusok uralják: az Elfújta a szél után a második helyet harmincmillió nézővel az 1965-ös musical, A muzsika hangja szerezte meg. A harmadik a világ első egész estés rajzfilmje, Walt Disney örökzöldje, a Hófehérke és a hét törpe 1937-ből 28 millió nézővel.

A Dzsungel könyve a hetedik helyet szerezte meg 19,8 millió eladott jeggyel. A nyolcadik a viszonylag friss Titanic; James Cameron romantikus katasztrófafilmjét 18 millió brit látta eddig. A Harry Potter és a bölcsek köve a tizenegyedik tizenhétmillió nézővel, míg A Gyűrűk Ura - A gyűrű szövetségére 15 millióan voltak kiváncsiak a szigetországban.

R2-D2 és C-3PO
Csillagok háborúja:
R2-D2 és C-3PO

Steven Spielberg Jurassic Parkja és a Cápa is bekerültek a húsz legnézettebb film közé, George Lucas műfajteremtő Csillagok háborúja 1978-ból pedig a negyedik helyet foglalja el a százas listán: több mint 20 millió brit váltott rá jegyet. Érdekes adat, hogy a száz legnépszerűbb film egyharmada brit mozi volt.

A Brit Filmintézet igazgatója, Amanda Nevill elmondta:

"Ezek a filmek az ország kedvencei. A lista nem a kritikusok véleményét tükrözi, hanem azt mutatja meg, ki melyik filmre volt kiváncsi az elmúlt száz évben. Izgalmas kordokumentum: íme, ilyen a brit moziba járók ízlése."