Friderika
9 °C
18 °C

Bukás miatt elmarad a Milos Forman-film magyar premiere

2007.06.28. 13:24
Művészfilmekhez képest szokatlanul magas összegért árulták forgalmazásra a Goya kísértetei című Milos Forman-filmet a cannes-i marketen, amikor megszerezték a magyaroknak. Később pénzügyi bukás lett világszerte. A kijelölt hivatalos júniusi magyar bemutató előtt másfél hónappal elkezdték futtatni a filmet két budapesti moziban beetetős marketingként, de ez sem jött be. Magyarországon nemcsak a bevétel, de a premier is elmaradt.

"Nincs hivatalos premierdátum, és nem is lesz. Egy kópiával ez a film ennyit tudott" - indokolta az Indexnek Bartók Anna, a Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft sajtósa azt az esetet, hogy a Milos Forman nagyszabású kosztümös spanyol-angol játékfilmjének premier előtti vetítése nem váltotta be az izraeli cég Disney és függetlenfilmeket forgalmazó magyar képviseletének a reményeit. Csak 4,3 millió forint körüli lett a film itthoni bevétele másfél hónapi futtatás után, és a világszerte csak spanyol és cseh mozikban nem leszerepelt mozi hivatalos magyar bemutatója végül itthon elmaradt.

"A Fórum Hungary nem fizetett a film jogaiért, mivel azt szerződéses partnerünktől közvetlen forgalmazásra kaptuk minimumgarancia, vagy egyéb anyagi kötelezettségek nélkül" - reagált Farkas Sándor, a cég ügyvezető igazgatója az értesülésünkre, miszerint 50 millió forint feletti összeg volt két évvel ezelőtt a cannes-i marketen a Goya kísérteteinek a kihirdetett forgalmazási ára, ezzel akkor a legdrágább filmnek számított a cannes-i placcon, és ekkor vette meg a forgalmazási jogait a Fórum Hungary filmjogkereskedője.

"A bevételeink kiadásainkat fedezik, ezért a film részünkről nem tekinthető anyagi bukásnak. Továbbá örülünk, hogy a limitált megjelenéssel megteremthettük a film megtekintésének lehetőségét a Forman rajongók számára" - mondta még Farkas. Itthon egyébként 4 694-en látták a Forman-filmet két moziban Budapesten eddig, ami 4,3 millió forintnyi bevételt jelent. Ebből jön le még a feliratozás és a marketingköltség, illetve a moziknak kifizetett ötven százalék.

Bemutató nélküli bemutató

Néhány mozis lap a múltheti hivatalos magyarországi filmbemutatók között a Goya kísértetei című filmet is kihozta a Die Hard 4, a Vaskabátok és a Piaf című filmek mellé június 21-én. Hogy ez miért történt? "Azért hozhatták ki hivatalos bemutatóként, mert szerettek volna írni róla, és mivel nem tudtam nekik premier dátumot mondani, ezért abban maradtunk, hogy inkább írjanak róla" - indokolta az esetet Bartók Anna, aki május 15-én adott nyilatkozatában még derűlátóbb volt, és júniusra biztosra ígérte be a Goya magyar bemutatóját.

"A hivatalos premier előtt másfél hónappal kerül moziba, először a május 3. és 8. közötti Spanyol Filmhét alkalmából, majd pedig továbbra is műsoron marad a Művész és Puskin mozikban, úgynevezett premier előtti vetítéseken" - magyarázta a sajtós az Indexnek akkor a bemutató nélküli bemutató tényét.

A spanyol udvari festő életéről szóló drámában Javier Bardem, Natalie Portman és Stellan Skarsgard is látható. Az IMDb moziadatbázisban elég jó pontot, 7,1-et adtak neki. De itthon már örökre "premier előtti" marad.