Moziban Halász Péter utolsó filmje

2006.03.08. 10:32
Az Inforg Stúdió a Budapest Film közreműködésével március 23-án mutatja be Halász Péter szemlén díjazott filmjét, a Herminamező-Szellemjárást a Művész moziban.
Kizárólag a budapesti Művész mozi vetíti majd a Herminamező-Szellemjárás című filmet, amit Halász Péter gyógyíthatatlan betegségének tudatában készített. A film az 1956-os forradalomnak emléket állító komikus groteszk alkotás, amelyben a herminamezői Nyomorékok Otthonának lakói szállnak szembe a bevonuló orosz tankokkal.

#alt#
Herminamező
Klikk a képre!
Az anekdotákból felépülő, 77 perces film terepasztalon játszódik a Széchenyi fürdő, a Vakok Intézete, a Városliget, a Vidám Park, és az Állatkert makettjei között. A műanyag babákkal, állatfigurákkal eljátszott történet életre keltésében olyan színészek működnek közre, mint Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Hirtling István, Kari Györgyi, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Tóth Anita.

Halász Péter a hetvenes években szobaszínházat csinált a dohány utcában, melyet a hatóságok betiltottak. Beutazta társulatával Európát, majd a nyolcvanas években New Yorkba költözött, ahol megalapította a Squat Theatre-t. Hosszú ideig kétlaki életet élt, ingázva az Egyesült Államok és Budapest között. Tavaly ősszel tudta meg, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Február 7-én, befeküdt a koporsóba, hogy barátai halála előtt elbúcsúzhassanak tőle.