Olivér
5 °C
8 °C

Meghalt Mickey Hargitay

2006.09.19. 10:36
Évtizedeken át, mint a szőke bombázó, Jayne Mansfield egykori férjét ismerték a tengerentúlon, holott testépítő világbajnok és filmszínész is volt. Nyolcvanéves korában Los Angelesben meghalt Mickey Hargitay, az első magyar testépítő világbajnok.

A 80 évesen is erős fizikumú sztárt már hónapok óta kezelték rejtélyes betegséggel a Los Angeles-i Cedars-Sinai sztárkórházban az LA Times jelentése szerint. Ebben a kórházban halt meg egyébként River Phoenix, Sammy Davis Jr, és Andy Kaufman is és itt műtötték Larry Hagmant is, és kezelték Elvis Presley-t.

Hargitay már innen látta a néhány héttel ezelőtti Emmy-díjátadást, melyen lánya, a szintén színész Mariska Hargitay neki ajánlotta a díját, amit Law & Order: Special Victims Unit című sorozat főszerepéért kapott.

VízvezetékszerelőJayne Mansfielddel Los Angelesben, 1957-ben
Az egykori Mr. Universe, aki ezt a címet 1955-ben nyerte el, egy évben a férfiszépségeknek járó Mr. America és Mr. Olimpia díjjal, Hargitay Miklós néven született 1926. január 6-án Budapesten. Eredeti foglalkozása ács volt. 1947-ben menekült el Magyarországról a katonai behívó elől, és a legnagyobb magyar közösséggel rendelkező amerikai városban, Clevelandben telepedett le. Kezdetben vízvezetékszerelőként dolgozott, de hamarosan kedvet kapott a body buildinghez is, miután meglátta egy magazin címlapján a Herkules szerepében domborító Steve Reevest.

A Mr. Universe cím megnyitotta Hargitay előtt a showbiznisz kapuit. Előbb az idősödő Mae West "izomember"-showjának tagja lett, és így találkozott a kebelcsoda Mansfielddel, aki a maga korában Marilyn Monroe egyik vetélytársának számított. Bár a féltékeny West megpróbálta szétmarni kapcsolatukat az MTI cikke szerint, Mickey és Jayne 1958-ban mégis összeházasodtak. Híressé vált a pár Beverly Hills-beli "rózsaszínű palotája", amelyet Hargitay maga tervezett meg, benne egy szív alakú úszómedencével. Frigyük 1964-ben ért véget, addigra három gyermekük született, köztük Mariska.

Másodosztályú horrorfilmek


Lányával, Mariskával egy New York-i koktélpartin 2004-ben
Mansfield bevezette Hargitayt a film világába, többször szerepeltek együtt is, de Mickey elsősorban másodosztályú horrorfilmekben, köztük a Mészárlás a tizedik utcában (1957) és a Vörös hóhérban (1965), valamint olasz westernekben és olyan, erotikus jellegű filmekben szerepelt, amelyekben elsősorban fizikai adottságai érvényesültek. Nem véletlen, hogy amikor 1982-ben a 15 évvel korábban autóbalesetben szörnyet halt Jayne-ről tévéfilm készült, a szintén közép-európai származású testépítő világbajnokból lett színész Arnold Schwarzenegger játszotta el Hargitayt. A jelenlegi kaliforniai kormányzó úgy méltatta elhunyt elődét, mint "olyan bevándorló példaképét, aki álmai megvalósítására jött Amerikába".

Nemzetközi ismertség

Mickey Hargitay is ellátogatott Magyarországra 1996-ban, amikor itthon köszöntötték a mozi 100 évfordulója alkalmából a világban szétszóródott magyar filmeseket. Hargitay a magyar filmesekkel sem szakította meg a kapcsolatot: a nyolcvanas évek végén örömmel vállalta el Szomjas György Amerikában forgatott Mr. Universe című szatírájának főszerepét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?