Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Charlton Heston

2008.04.06. 09:59
Életének 84. évében, Beverly Hill-i otthonában szombaton elhunyt Charlton Heston amerikai színész - közölte a család szóvivője.

A hollywoodi legenda, aki az 1950-1960-as években többek között Ben Hurt, Mózest, Michelangelót, Cidet és más hősöket alakította a filmvásznon, szombat éjjel hunyt el, mellette volt felesége, Lydia - mondta Bill Powers, a család szóvivője. Powers a halál okát nem közölte, és további részleteket sem kívánt elárulni. Heston életének utolsó éveiben Alzheimer-kórban szenvedett.

"Nagyra értékeljük a barátai, kollégái és csodálói által tanúsított töretlen támogatást. Szenvedéllyel vetette bele magát minden szerepbe, amelyet megszemélyesített, és minden ügyet példa nélküli lelkesedéssel támogatott" - áll a család közleményében.

Charlton Heston az 1940-es években kezdte színészi karrierjét. A magas, izmos, szép arcú, zengő hangú színész ideális hőse volt a vallási és történelmi múltat feldolgozó hollywoodi filmeknek. "Az arcom egy másik kort idéz" - mondta gyakran. Emlékezetes filmjei voltak az 1956-ban készült Tízparancsolat - amelyben Mózest alakította -, az 1961-es Cid, az 1968-ban forgatott Majmok bolygója, az 55 nap Pekingben (1963), valamint a Földrengés (1974). 1960-ban a William Wyler rendezte, 11 Oscarral jutalmazott Ben Hur című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat kapta.

A Ben Hurban

A filmen kívül az életben is gyakran vállalta a vezér szerepét: elnöke volt a Színészek Céhének és az Amerikai Filmintézetnek, és részt vett az 60-es évek polgárjogi mozgalmában is, 1963-ban Martin Luther King oldalán masírozott Washingtonban. 1998-ban megválasztották a fegyverviselők jogait képviselő Nemzeti Lövészegyletnek (NRA), amelynek öt évig volt a vezetője. Mindvégig kiállt az amerikaiak fegyverviselési joga mellett. "Pisztolyomat csak a kihűlt kezemből vehetik el" - mondta 2000-ben azóta híressé vált kijelentését.. 2003-ban George Bush elnök a legrangosabb polgári kitüntetést, a Szabadság emlékérmet adományozta az idős művésznek.

2003-ban a legrangosabb amerikai polgári kitüntetést, a Szabadság emlékérmet kapta George Bushtól

Egészségi állapota az 1990-es évek végén megromlott. 1998-ban túlélt egy prosztatarákot. 2002-ben pedig kiderült: Alzheimer-kórban szenved. Akkor ezt mondta mondta: "Egy színész számára nincs nagyobb veszteség annál, mint amikor búcsút mond a közönségnek. A Vörös-tengert ketté tudom választani, de tőletek nem tudok elválni". Hozzátette: "Ha úgy látjátok, hogy kevésbé ruganyosak a lépteim, tudjátok, miért. És ha véletlenül kétszer mondanék el egy viccet, kérlek, azért nevessetek rajta."

Hestont felesége, Lydia Clarke, akivel 64 évig élt házasságban, valamint két gyermekük, Fraser és Holly Ann gyászolja.