Elkészült az új Hitler-paródia

2007.01.02. 15:38
A náci vezért esendő emberként ábrázoló A bukás - Hitler utolsó napjai című háborús dráma után itt a következő egészen új szemléletű Hitler-film, Dani Levy Mein Führer: az igazán legigazibb igazság Adolf Hitlerről című komédiája. A zsidó származású, Berlinben élő svájci rendező bevallottan A bukás paródiáját akarta elkészíteni. A film január 11-én kerül a német mozikba.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban közölt interjúban Dani Levy A bukás című, Hitlert egyedülálló módon emberközelből bemutató filmről elmondta: "Jó ötletnek tartottam Hitler emberi vonásait is bemutatni. De nem akartam szánalmat érezni Adolf Hitler iránt, úgyhogy a film eléggé összezavart". Levy A bukás "erőltetett hitelességét" is kifogásolta, és mint elmondta: már a film forgatásakor "nagyon birizgált, hogy készítsek egy ellenfilmet."

A bukás alkotói törekedtek arra, hogy Hitler utolsó napjainak minden részletét valósághűen ábrázolják és leszámoljanak a pszichopata szörnyeteg mítoszával. Levy filmjének nézőpontja is hasonló és a cselekmény is a hitleri Németország utolsó napjaiban zajlik, de Hitler itt zavarodott vénemberként jelenik meg, aki kis hajójával háborúsdit játszik a fürdőkádban, kutyáját náci egyenruhába öltözteti és PR-tanácsadója egy koncentrációs táborlakó zsidó.

A fiktív történet a német népet lelkesítő utolsó, nagyhatásúnak szánt Hitler-beszéd körül forog, amivel a mély depresszióba zuhant vezér nem boldogul. Joseph Goebbels propaganda miniszter találja meg a megoldást a zsidó színész, Adolf Günbaum személyében, aki még a kezdetek kezdetén színpadi tanácsokkal látta el Hitlert. A koncentrációs táborból előszedett Grünbaum segít előkészíteni a beszédet, közben pedig azon mesterkedik, hogy meggyilkolja Hitlert. A helyzet fokozódik, mikor a borbély véletlenül levágja Hitler fél bajuszát, aki ettől úgy megdühödik, hogy rekedtre üvölti magát. A naggyűlésen beszéd helyett így csak tátog és Grünbaum mondja el helyette a szónoklatot, amelynek eredeti szövegétől újra és újra eltér és nevetségessé teszi a Führert.