Kiborultak a Gyűrűk ura-rajongók

2006.11.23. 12:28
Peter Jackson levelet írt a Gyűrűk Ura rajongóinak, mivel a gyártó nem akarja őt látni A Hobbit forgatásán, ami a Tolkien-triológia előzményeit mutatja be. A rajongók tiltakoznak. Mindennek a hátterében egy régi per áll a gyártó és Jackson között.

Jackson a Gyűrűk Ura rajongói oldalára levelet küldött , a TheOneRing.net-re, amiben közli a rajongókkal a rossz hírt: a New Line Cinema felhívta őt, hogy nem szeretnék, ha ő rendezné a The Hobbit című filmet. Pedig sokáig úgy nézett ki, minden rendben folyna: "A New Line-os Mark Odelsky néhány éve azt állította, hogy megszerezték A hobbit jogait" - írta Jackson a levelében, amiben egy másik tervéről is beszámolt, amiben Tolkien korábbi műveiből készítenek egy önálló filmet. A rendező azt is elárulta, hogy reménykedett abban, hogy ezt a két filmet is egyszerre forgathatja le.

Nagy zűr Középföldén

Mindennek az oka, hogy a New Line Cinema és Jackson produkciós cége, a Wingnut Films, perre mentek a Gyűrűk Ura első részének bevételei miatt. A másik két résszel egyébként közel 3 milliárd dollárt kerestek és nyertek 11 Oscar-díjat. Jackson a levelében azt írja, hogy emiatt a per miatt szakadtak meg a tárgyalások a New Line és közte.

Chris Pirrotta, a TheOne Ring.net egyik alapítója, arról számolt be, hogy az átlagos napi 15 ezer helyett 100 ezren látogatták meg az oldalt, mióta megkapták Jacksontól a levelet. "Nagyon dühösek a rajongók, és mindenre felkészültünk a levélírástól a stúdió bojkottjáig" - jelentette be Pirrotta.

A hír nagy felzúdulást keltett, hiszen Jackson nagy sikereket ért el a Tolkien-adaptációjával, ezért sem annyira meglepő az MGM stúdió reakciója, amiben megerősítik, hogy "még nem végleges a döntés".

Magyarországon 1975-ben A babó címmel jelent meg A hobbit, ami az 1937-ben kiadott Gyűrűk Ura előtörténete.