Szabolcs
20 °C
35 °C

Velencéből kiszorul Hollywood

2008.07.30. 13:01
Az olasz és a japán filmek uralják az augusztus végén kezdődő 65. Velencei Filmfesztivál versenymezőnyét. Hollywood idén az írósztrájk okozta késlekedés miatt csak öt produkcióval képviselteti magát.

A mezőnyben az amerikai mainstream stúdiók háttérbe szorulásával nagyobb hangsúlyt kaptak a független filmek: Guillermo Arriaga, a 21 gramm forgatókönyvírója például rendezőként mutatkozik be a The Burning Plain című drámával, aminek két főszerepét Kim Basinger és Charlize Theron játssza, jelentette be Marco Müller fesztiváligazgató kedden Rómában az Arany Oroszlánért versenybe szálló 21 filmet.

A versenyfilmek közé négy olasz és három-három japán, és francia munka jutott be. A 21 produkció közül csak kettő nem világpremier. A mezőny érdekessége, hogy a japán veresenyfilmek közül kettő is animációs. Hajao Mijazaki (Hayao Miyazaki) Oscar-díjas kultrendező (Chihiro Szellemországban) a Gake no ue no Ponyo (Ponyo a sziklán) című munkájával érkezik a Lidóra. Mindkét filmet a nyári moziszezon alatt már bemutatták.

Az utóbbi években egyébként sok támadás érte a velencei rendezvényt, hogy túlságosan Hollywood befolyása alá került, ám ebben az évben a házigazda Olaszország vetítései viszik el a pálmát. Összesen 18 olasz film bemutatására kerül sor a 11 napos mozimaraton alatt, és csupán 10 amerikai produkciót láthat a közönség.

Sok produkció forgatása késlekedett a száznapos sztrájk miatt, és ezek csak december táján kerülnek moziba - magyarázta az amerikaiak távolmaradását Müller, és hozzátette, hogy "kevés amerikai stúdió, mert megkockáztatni filmje bemutatása előtt nyolc-kilenc hónappal egy világpremiert".

A fesztivál augusztus 27-én nyílik az Oscar-díjas Coen testvérek Burn After Reading (Olvasás után megsemmisítendő) című mozijának versenyen kívüli vetítésével, a szárnyas Arany Oroszlán-díjak pedig - amik sorsáról a Wim Wenders vezette zsűri dönt - szeptember 6-án találnak gazdára.