Valóságshow a lágerben

2006.04.28. 09:32
Diplomáciai feszültséget okozott és bocsánatkérést váltott ki egy thaiföldi horrorfilm, aminek rendezője a kambodzsai népirtásra emlékeztető színhelyet vitt mozivászonra.

A Ghost Game című, Thaiföldön bemutatott rémfilm témája egy valóságshow, amelynek tíz szereplője a múltban elkövetett atrocitásokkal szembesül. A film egy koncentrációs táborban játszódik, amit 11-es számú szigorított fegyháznak neveznek. A valóságshow önkéntes résztvevői vállalják, hogy ebben szembesítsék őket a felidézett rémtettekkel.

A színhely megszólalásig hasonlít az S-21 néven is ismert phnompeni Tuol Sleng börtönhöz, amiben a hetvenes évek elején 16 ezer embert megkínoztak, majd kivégeztek a kambodzsai vörös khmerek. Országszerte becslések szerint 1,5-2 millió embert mészároltak le és éheztettek halálra.

"Mélységesen sajnáljuk, hogy filmünk kiváltotta a kambodzsaiak tiltakozását. Nem vettük eléggé figyelembe a történelmi megpróbáltatások oldalát. Sajnáljuk, hogy a film árt a Thaiföld és Kambodzsa közötti jó kapcsolatoknak. Ez olyan hiba volt a részünkről, amit nem fogunk elfelejteni" - nyilatkozta Napat Pavaputanont, a thaiföldi producer cég ügyvezető igazgatója.

A phnompeni kulturális minisztérium egyik illetékese közölte, hogy a Ghost Game vetítését nem engedélyezik Kambodzsában.