Gesztesi lehúzta a rolót

2006.07.26. 12:17
Befejeződött a Last Minute-ről Idegölőre keresztelt könnyű nyári vígjáték forgatása Rodoszon. A filmben Gesztesi Károly fogfájós bérgyilkost játszik, Csányi Sándor gázos, Kokó pedig a mediterrán térség legjobb színházi súgója. A vígjátékot a Csak szex és más semmi korosztályának szánják.
"Az Idegölő címnek több jelentése is van, Divinyi Réka találta ki - mondta a tinifilmeket jegyző Fonyó Gergely rendező, akit elsőre el tudtunk érni a stábból. - A lényeg az, hogy a bérgyilkosnak egy fogorvost kell megölnie, de az utolsó pillanatban fájdalom hasít belé, és gyökérkezelést kell végrehajtani. A cím ezen felül az egész filmre is igaz. A gyilkosság rutinmunkának indul, de minden a feje tetejére áll."

"A filmben Gesztesi Károly, Molnár Piroska és Kokó mellett Csányi Sándor is játszik egy rövid szerepet. Ezek elsővonalbeli színészek" - tette hozzá Kálomista Gábor producer. "A film görög-magyar koprodukcióban készül. Három nagyon jó görög színész is van benne" - mondta, de csak kettőt emelt ki: egyikük a fogorvos, egy "Görögországban népszerű komikus", és görög színésznő játssza a nőt, akibe Gesztesi beleszeret.

"Karcsi nagyon fegyelmezett"


Gesztesi, mint Antonio Banderas
Klikk a képre!
"Gesztesi nagyon filmes színész" - mondta a rendező a főszereplőről, aki a legtöbb magyar filmben szerepel, legutóbb a Szabadság, szerelem és az Egy bolond százat csinál munkálatait fejezte be. - "Hihetetlen rutinja van, ami nagy előny, ha rövid idő alatt kell forgatni. Ráadásul a szerep pont rá illett." Ekkor rákérdeztünk, hogy ezek szerint a bérgyilkos kedves és joviális? "Nem, először egy morcos, magánakvaló alak, akit a szerelem meg a barátság fog megváltoztatni" - tudjuk meg a színészről, aki a Nem a te napod című átvágóshow-ban is negatív karaktert, maffiózó klónját alakítja.

"A gyerek születése nem kavart bele a forgatásba" - kommentálta Fonyó a Gesztesi család gyarapodását. Liptai Claudiával közös lányuk július 16-án született, de a színész nem lehetett ott felesége mellett. Mint vagy tíz bulvárlap is megírta, Gesztesi hiába utazott haza, Claudia később szült a tervezettnél.

"A Karcsi nagyon fegyelmezett volt, akkor is forgattunk, amikor megszületett a gyerek - mondta erről az időszakról a rendező. - Épp színházi előadást vettük fel. A bérgyilkos egy amatőr színjátszó társulattal adja elő az Elektrát, és muszáj fellépnie, a süketnéma anyja is ott van, őt egyébként Molnár Piroska alakítja, Kokó pedig súg." Megkérdeztük, van-e csókjelenet a filmben Gesztesi és a görög színésznő között, mire Fonyó elmondta: "egy diszkrét csókjelenet van, mint a régi filmekben. Szeretkezéses jelenetek nincsenek, nem is illenének egy vígjátékba." (Fonyó előző filmjében, a tiniknek szánt Tibor vagyok, de hódítani akarokban azért Gregor Bernadett leszopja a tizenéves Tibort.)

"Nem vagyok egy Bruce Willis"

Érdeklődtünk, mit csinálhat Gesztesi, ami miatt fél napja nem tudjuk elérni, mire Fonyó csak annyit mondott: "Szerintem otthon van, és lehúzta a rolót". A színész korábban bejelentette, hogy a sok forgatás után most hónapokig nem vállal munkát, de még nem pihenthet, jövő héten is játszik, az Idegölő forgatásából még egy hét van hátra Pesten.

Később néhány szót azért sikerült váltanunk Gesztesivel:

- Szánna ránk pár percet, az Idegölő című filmről szeretnénk kérdezni.
- Két kérdésre válaszolok, csak gyorsan.
- Milyen volt kint a forgatás?
- Jó.
- Nem bánja, hogy a forgatás miatt kihagyta a szülést?
- Azt mondtad, a filmről kérdezel, a családomról nem beszélek.
- Hogy sikerült a film, illetve a gyerek?
- A film jól sikerült, a gyerekről nem beszélek, elég volt.

De aztán másnap szóra is bírtuk a színészt, talán mert több ideje volt, és talán, mert mi is előkaptuk a filmes érdeklődésünket, pláne, hogy addigra láttuk a werkfotókat, és azt, hogy Gesztesi még a szicíliai maffiózókat is megszégyeníti.

- Milyen bérgyilkost alakít?
- A bérgyilkos egy mama kedvence, nőgyülőlő. Imád egyedül lenni, kialakult szokásai vanak és nagyon nett. Ez egy sikeres ember, egy kelet-európai James Bond. A fogorvos, akit meg kell ölnöm egy szerencsétlen ember, aki miatt sok kalamajkába kerülök.
- Kiről mintázta?
- Ha valakiről mintáztam, az a Makrancos hölgy Petruchio-ja.
- Richard Burtonnél maibb példa?
- Hát, nem hasonlítok a Bruce Willisre, de pont most láttam a Bérgyilkos a szomszédom első és második részét, és egy-két geget átvettem belőle.
- Mennyire volt nehéz görög színészekkel forgatni?
- A fogorvost játszó görög színészt Janisznak hívják. Vele remek volt dolgozni. Leginkább a Reviczky Gábor hasonlít rá, nem véletlen, hogy ő lesz a magyar hangja. Nemzetközi nyelven is tökéletesen értettük egymást, mozdulatokkal. Mikor három napig forgattunk az Akropoliszon ötven fokban, egymást tartottuk, mert le akartunk zuhanni a szikláról. Munka után együtt söröztünk.
- És a görög színésznő, akivel a filmben szövődött köztetek valami?
- Visszavonult a forgatások után, ott voltak a gyerekei.
- A görög verzióhoz szinkronizálnak téged?
- Náluk nem létező dolog a szinkronizálás, csak engem fognak szinkronizálni, egy görög származású magyar színész, aki alig észrevehetően töri a görögöt. A film szerint az apám görög, ezért beszélek jól görögül, de azért töröm.
- Mennyire más külföldön dolgozni?
- Sokat dolgoztam már külföldön, de borzalmas, nagyon honvágyas vagyok. Alkalmatlan vagyok rá. Hiányzik a család, a gyerekek, a Római part. Sokkal jobb itthon napi 26 órát forgani.
- Hányadik főszereped ez?
- Nem számolom.

Kecskék és turisták


Filmes pofon
Kattintson a nagyításhoz!

Gesztesi után újra a rendezőt kerestük meg. "Az összes Görögországra jellemző helyszín benne van a filmben - vette fel újra a fonalat Fonyó, majd a hozzátette - Ez egy sziget, ezért logisztikailag nagyon bonyolult volt a forgatás. Ha hirtelen kellett valami, azt Magyarországról, vagy Athénból kellett beszerezni. Rodoszon nyilván nincsen filmgyár, filmes infrastruktúra. Nyáron csak kecskék vannak meg turisták."

"Ötcsillagos szállodában laktunk, ott is forgattunk" - mondta optimistábban a producer, aki az Apám beájulna és a Csudafilm című vígjátékokat is itt forgatta. "Jóval több pénzt tudtunk szerezni, mint az előző filmjeimre, a költségvetés 450 millió forint körüli. Fantasztikus helyszíneket kaptunk, amiken még sose filmeztek." A forgatás csak a forintromlás nehezítette: "amikor kijöttünk, 250 forint volt az euró, ez fokozatosan felment 280-290-re. Ez húzott egy kicsit a költségvetésen. Emiatt forgatunk még augusztusban egy hetet Pesten, belső jeleneteket."

Sok nézőre számítanak

"Ez is vígjáték, de eggyel feljebb lévő korosztálynak szól, mint Fonyó Gergő előző vígjátéka" - jellemezte a filmet Kálomista, amit a rendező annyival egészített ki, hogy "ez egy derűs film, amin meg lehet hatódni, és egy kis líra is van benne. Sok nézőre számítunk, 150-200 ezerre mindenképpen."

A rendező előző filmjéről kérdezve megtudtuk, hogy a közönséget arany műbránerekkel és Gregor Bernadettel csábító Tibor vagyok, de hódítani akarok "170-200 ezer néző körül tart." Akkor megérte?, kérdeztük, "Persze 100 ezer felett már megérte" - válaszolta.