Az Ügető helyén épül az első magyarországi 3d-s IMAX-mozi

2007.06.19. 16:34
Magyarország első 3D-s mozija nyílik meg novemberben a Kerepesi úton. Az Aréna Plázában természetfilmek mellett hollywoodi mozik 3D-s verziójára fizethetünk majd be némi felárral.

Novemberben nyit Magyarország első 3D-s mozija a Kerepesi úti Aréna Pláza egyik mozitermében, jelentette be a Jövő Házában az izraeli székhelyű Cinema City hálózat vezérigazgatója. "A 3D-s IMAX mozi a filmnézés lehető legmodernebb formája" - mondta az ötvenes Moshe Greidinger, miután hosszadalmas Powerpoint prezentációjában a Do you believe in magic? című szám dallamára bemutatta a huszonhárom termes mozikomplexum látványtervét.

"A 3D-s képek tényleg benyúlnak a nézőtér felé, az IMAX-vetítéseken Harry Potter a nézők feje felett repül el" - magyarázta a látványt, miután egy gigantikus mutáns rovar ábrájával érzékeltette a hagyományos mozi és az IMAX-vászon méretarányait. A speciális 3D-s vetítésekre alkalmas terem vászna húsz méter magas, a hagyományos moziké ezzel szemben 6,8 méter. Később azt is elárulta, hogy míg egy hagyományos projektor 60-70 ezer dollár, az IMAX-mozi speciális vetítője 2,8 millió dollárba kerül.


Az épülő IMAX mozi

A 21. század planetáriuma

A műsoron a hollywoodi filmek 3D-be konvertált változata mellett a speciálisan IMAX-mozikra forgatott filmek szerepelnek majd. Ezekből mindössze 50-60 darab készült eddig, de minden évben kijön néhány újabb. "Az IMAX-filmek teljes könyvtára rendelkezésünkre áll, mindegyik egy külön témát jár körül, az óceánokat, az egyiptomi piramisokat, a dinoszauruszokat" - tette hozzá Greidinger, aki egy a bolgár kulturális minisztertől kölcsönzött idézettel hangsúlyozta a vetítések oktató szerepét.

Ezekre a 3D-s előadásokra a jelenlegi multiplex-jegyáraknak megfelelő összeget kell majd leszurkolni, a hollywoodi filmekért viszont ennél húsz százalékkal többet. Eddig a két előző Harry Potter-mozi, a Mátrix-Újratöltve, a Táncoló Talpak, és a 300 jött ki ebben a formátumban, és a nálunk július közepén debütáló Harry Potter és a Főnix Rendje utolsó húsz perce már nemcsak nagyobb felbontású, de 3D-s is. Még nem biztos, hogy ezt az epizódot utólag a budapesti IMAX-mozi is bemutatja, de a 2008-as hatodik részre már bőven üzemel az Aréna Pláza.

"A Polar Express azért dönthetett meg minden nézettségi rekordot Lengyelországban, mert IMAX-formátumban is kijött" - állította a vezérigazgató, aki szerint a Harry Potter új részét egyre több 3D-s mozi követi majd. A formátum divatját jelzi, hogy Christopher Nolan a Batman folytatásának két jelenetét speciális IMAX-kamerákkal veszi fel.

Kockázatok és mellékhatások

"Ezek a vetítések nagyon ritka esetben okozhatnak rosszullétet, bár akad rá példa - válaszolta az Index kérdésére Greidinger. - Több millió mozinéző vett már részt a vetítéseinken, és ezek az esetek nagyjából annyira gyakoriak, mint az, hogy ha valaki a vonatozástól vagy a buszozástól lesz rosszul." A 3D-s élményhez elengedhetetlen a megfelelő szemüveg használata. Greidinger szerint az eldobható verziók elavultak, ezért az Aréna Plázában állandó szemüvegkészlettel dolgoznak, ezeket futószalagon fertőtlenítik mielőtt gazdát cserélnek.