4 nap alatt visszajött az Indy 4 költsége

2008.05.26. 10:20
Rekordot ugyan nem döntött, de a 125 millió dolláros költségvetést máris visszahozta Észak-Amerikában az Indiana Jones mozisorozat negyedik része a csütörtöki premier óta. A nemzetközi jegyeladást is beleszámolva a film már 270 milliónál jár.

Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága az Egyesült Államokban és Kanadában négy nap alatt 126 millió dollárt hozott 4260 moziban: a május 22-i premiernapon 25 millió dolláros bevételt produkált, pénteken 31 milliót, szombaton 37 milliót, vasárnap pedig 33 milliót. A szakértők hétfőre is 25 milliós bevételt jósolnak: az amerikaiaknál május utolsó hétfője is szabadnap, a háborús hősökhöz kötődő Emlékezés Napja.

Ha a kalapos régész ma is begyűjt 25 milliót, 151-millióval közvetlenül a Johnny Depp-es A Karib-tenger kalózai: A világ végén mögé kerül. Tavaly ugyanezen a hétvégén mutatták be a a Karib-tenger kalózai harmadik részét, ami kétmillió dollárral többet, 153 millió dollárt jövedelmezett öt nap alatt. A rekord persze a Csillagok háborújáé: 2005-ben az emléknapot megelőző hétvégén indult hódító útjára a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja, ami 173 millió dolláros bevételt eredményezett.

Spielbergnél rekord

Egy rekord azért így is megvan: A kristálykoponya királysága produkálta a legnagyobb hétvégi bevételt Spielberg filmjei közül (a csúcstartó eddig a Világok harca volt 102 millióval). A negyedik Indiana Jones Nagy-Britanniában 21,5 millió dolláros bevételt produkált, Németországban 12,6-ot, Franciaországban pedig 14,1-et, ahol Cannes-ban már május 18-án bemutatták a filmet. A korábbi három Indy-film bevétele egyébként összesen 1,2 milliárd dollár.

Heti toplista

Az észak-amerikai mozi heti toplistáján a Narnia-sorozat második része az ezüstérmes. A Narnia krónikái - Caspian herceg című Walt Disney-produkció 23 millió dollárt hozott ezen a hétvégén, amivel összesen 91 millió dollárra nőtt a bevétel. Legalább 80 millió dollárt vártak a népszerű C. S. Lewis-mese folytatásának csak a premierjétől.

Még mindig dobogós az újonnan alapított Marvel filmstúdió képregényfilmje, A Vasember. A harmadik helyen áll a Robert Downey Jr. főszereplésével készült film, amelyért 20,1 millió dollárt fizettek ezen a hétvégén a mozibajárók (a bemutató óta eltelt négy hét alatt 252,3 millió dollár jött). A film a premiert követő hétvégén 98,6 millió dollárt hozott.

Ashton Kutcher és Cameron Diaz romantikus vígjátéka (Míg a jackpot el nem választ) 9 millió dolláros bevétellel a negyedik helyre csúszott vissza. Továbbra is siralmas teljesítménnyel, 3,9 millió dollárral az ötödik helyen áll a Wachowski fivérek Speed Racer - Totál turbó című akciófilmje, amelynek elkészítése 160 millió dollárba került.