Lebontják Jack Nicholson Száll a kakukk-beli őrjöngésének helyszínét

2008.07.16. 11:18
Harminc éve elhunyt betegek hamvait találták meg abban az oregoni elmegyógyintézetben, ahol a Száll a kakukk fészkére című filmet forgatták Jack Nicholsonnal. Jövőre az épület nagy részét lebontják, csak néhány jellegzetes részét hagyják meg.

Újjáépítik azt a 125 éves oregoni elmegyógyintézetet, ahol Milos Forman több mint harminc éve a Száll a kakukk fészkére című Ken Kesey-feldolgozást forgatta. Az épületben 2004-ben fedeztek fel egy raktárhelyiséget, ahol több ezer rozsdás pléhdoboz porosodott a 70-es és 80-as években elhunyt betegek hamvaival. A rosszhírű intézényben emellett az is előfordult, hogy a személyzet szexuálisan zaklatta a kiskorú betegeket, és a páciensek bántalmazták egymást.

A kórház újjáépítését az oregoni szenátus elnöke maga kezdeményezte, és két éve Oregon állam vezetői jóvá is hagyták a 300 millió dolláros (közel 44 milliárd forint) költségvetésből készülő 620 ágyas intézet felhúzását a régi épület helyén. Az évszázados létesítménynek csak néhány jellegzetes részét hagyják meg, néhány teremben például korabeli elmegyógyászati módszereket bemutató múzeumot rendeznek be. Az építkezés jövő tavasszal kezdődik és 2011 tart majd.

Jack Nicholson és a hallgatag indián a filmben

Jack Nicholson annakidején elárulta, hogy depressziós lett a kórházi körülményektől, különösen miután végignézett egy elektrosokkos kezelést. A stáb a forgatás hat hete alatt gyakorlatilag beköltözött a kórházba, sőt maguk a betegek is statisztáltak a jelenetekhez. A produkció 1976-ban öt Oscar-díjat kapott. A főszereplők, a forgatókönyvírók és Milos Forman mellett ekkor kapta meg első Oscarját Michael Douglas, ekkor még producerként.

A forgatás alatt Nicholson és Forman összeveszett azon, hogy a színész karakterének mekkora szerepe van a betegek fellázításában. Mivel békülni nem sikerült, végig az operatőr közvetítésével kommunkiáltak, és a színész a dvd extráinak elkészítésében sem vett részt. Ken Kesey pedig azt állította, hogy soha nem nézte meg a filmet, sőt perelte is az alkotókat, mivel nem a nagydarab, hallgatag indián szemszögéből vitték filmre a regényét.