Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Johnny Deppet hülyének nézték

2006.07.20. 11:19
Johnny Deppet a Disney-nél először hülyének nézték, mikor előadta a részeg rokkerként viselkedő kalózkapitányt, pedig Hollókezű Edwardtól Willy Wonkáig eljátszott már pár fura szerzetet. De bejött. Interjú a Karib-tenger kalózai főszereplőjével és a rendezővel.
"Már hozzászoktam a gondolathoz, hogy sosem fogok sikeres filmben szerepelni, így sokkhatásként ért, mikor a Karib-tenger kalózai befutott" - mondja a Jack kapitányt játszó Johnny Depp a második rész bemutatójának alkalmából. "Nem elég, hogy behatoltam az ellenség szekértáborába, még szívesen is láttak" - utal azonnal a Disney-hez fűződő összetett kapocsolatára.

"Örülök, hogy az emberek elfogadták Sparrow kapitány karakterét, pedig kezdetben a Disney-nél néhány jólöltözött úriember nehezen dolgozta fel az alakításomat - jelzi a kezdeti nehézségeket, - de továbbra is feszegetem a határokat. Nem mintha ez kéjes élvezetet okozna, de szerintem egészséges, ha kicsit megizzasztom őket. Igaz, a film sikere után megnyugodtak, de várjatok csak a harmadik részig. Van egy-két ötletem, mivel bosszantsam fel őket."


Klikk a képre!

"Először sokan kérdezték aggodalmasan, hogy mit művel Johnny - fűzi hozzá Depp játékához a rendező, amiben a színész Hunter S. Thompsont hozta össze Sandokánnal. - Az első Karib-tenger kalózai film bemutatója után aztán odajött hozzám Geoffrey Rush, és azt mondta, hogy le a kalappal Johnny előtt. Ugyanis egészen addig meg voltak róla győződve, hogy túllőtt a célon, és amit csinál, az nagyon ciki lesz a vásznon."

A világ legrosszabb kalóza

"Amikor Johnny-t instruáltam"-folytatja Gore Verbinski - mindig az a párbeszéd járt a fejemben, mikor Norrington kijelenenti, hogy Jack a legrosszabb kalóz, akiről valaha halott, majd Jack azzal vág vissza, hogy legalább már hallott róla. Jack egy kérkedő, hazug tolvaj, sarkában a törvény, de ez nem aggasztja. Sparrow kapitány figurája nagyon közel áll Johnnyhoz."

"A magunk módján mindannyian furcsák vagyunk - indokolja meg Depp, miért teremtett Sparrow kapitányból ilyen fura figurát - csak ezt próbáljuk leplezni, mert senki sem szereti ha őrültnek nézik. Jack viszont nem játszik szerepet, ezért felszabadító élmény volt a bőrébe bújni. Jack figurájának kitalálásában egyébként a babázás segített. A gyerekeimmel barbie-ztam, és kísérleteztem a hangokkal. Willy Wonkát ugyanígy találtam ki."

"Jack imbolygó mozgása a hőségből adódott - részletezi tovább Depp a karakter keletkezését - Abból indultam ki, hogy a tengeren az ember ki van téve az időjárás viszontagságainak, főleg a hőségnek. (És egy rumraktárnak, a szerk.). Ezért elég hosszú időre bezártam magam a szaunába - ezt egyébként senkinek sem javaslom -, de arra jó volt, hogy rájöjjek, a hőségtől átalakul az ember mozgása." Így született Jack Sparrow testbeszéde.

Kerékbe törve - rendezői utasításra

"Az első filmben csaltunk egy kicsit, nem építhettük meg a Fekete Gyöngyöt. A holtak kincsében viszont olyan hajónk volt, amivel a tengerre is kihajózhattunk - ismeri el a rendező, hogy ezúttal valamivel nagyobb költségvetésből dolgoztak. Az Boxofficemojo szerint az első rész 140, míg a második 225 milllió dollárból készült el.

"A színészek sokat panaszkodtak a malomkeréken vívott kardpárbaj miatt. Ebben Johnny Depp, Orlando Bloom és Jack Davenport együtt szerepel. Nem lehetett könnyű, mert hozzákötöztük őket a kerékhez, amit aztán begurítottunk a dzsungelbe. Viszont a jelenet jól sikerült. A filmrendezés különben sokszor a válságkezeléssel egyenlő. A helyzetelemző képességemet pedig az apámtól örököltem, aki atomfizikus volt" - mondja Verbinski, majd áttér a harmadik kalózfilm cselekményére.

Keleti szél

"A következő részben Szingapúrba utazunk, úgyhogy rengeteg ázsiai elem lesz a filmben" - ebben a megszokott gárda mellett a Golyóálló szerzetesből és a Tigris és sárkányból ismert Chow Yun-Fat is szerepet kapott. "Részletesen fény derül Davy Jones szerelmének hátterére, és hogy ez mennyire tükrözi Will és Elizabeth kapcsolatát."

"Lesz egy új negatív hős, és a Kelet-Indiai társaság is többet fog szerepelni, ami a multinacionális cégek 17. századi megfelelője. Tűzzel-vassal küzdöttek a kalózkodás felszámolásáért. A helyzet hasonlít arra, amikor a vadnyugaton a vasút terjeszkedésével véget ért a szélhámosok világa. A harmadik film egy korszak végéről szól. Az új, korrupt társadalomban már nem élnek meg a becsületes tolvajok."

"Sohase mondd, hogy nincs tovább - válaszolja Verbinsky a kérdésre, hogy vállalna-e egy negyedik Karib-tenger kalózai filmet - abban pedig biztos vagyok, hogy Johnny Depp még egyszer el tudná játszani Sparow kapitányt". A színész egyébként szintén nem zárta ki, hogy belemenne a folytatásba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!