Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fazzi-ikrek nyertek Karlovyban

2004.07.11. 04:10
Roman Polanski lengyel filmrendező, Václav Klaus, cseh államfő és Karolina Kurkova cseh topmodell is megjelent nyugat-csehországi fesztivál díjkiosztóján a Thermal Hotel dísztermében július 10-én este. Az idei szemlén nyomasztó filmeket díjaztak, magyar mégsem volt közöttük.
A 39. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztója és a mustrát záró Shrek 2 című animációs film előtt közbejött néhány zavaró esemény. A nagy esőzések miatt beázott Thermal Hotelban például helyenként fürdős-partivá alakultak a fogadások.

Janisch Attila hosszú versenyfilmjének, a Másnapnak a képe és hangja vetítéskor nem került szinkronba egymással, és ez nem volt része a rendezői koncepciónak. A Pedro Almodóvar-film, a La mala educación nézőit pedig a film főszereplői: Javier Cámara és Fele Martínez zavarták a nézőtéren rendezett ásványvizes csatájukkal, őket ugyanis nem foglalta le a gyerekkori megrontása miatt egy papot zsaroló transzvesztita története.

Míg Gryllus Dorka német forgatásra távozott, megérkezett a seregszemlére Karolina Kurkova topmodell, Samira Makhmalmaf huszonhárom éves afgán rendezőnő, és a Shrek 2 szinkronhangjai közül a Monthy Python-os John Cleese színész is.

Jiri Bartoska fesztiváligazgató jelentése szerint mindeközben a július 2-án kezdődő kilencnapos szemle nézőcsúcsot hozott: 230 filmet látott a 125 ezer érdeklődő, a költségek 120 millió koronára rúgtak.

Nyomasztásért jutalom

Tekintse meg képeinket!
Az Al Ruban vezette nemzetközi zsűri a nyomasztó témájú felhozatalból láthatólag a legnyomasztóbb darabokat jutalmazta: a 20 ezer dolláros jutalommal együtt a fődíjat, a cseh Kristálygömböt a 11 éves külvárosi fiatalok keserű tapasztalatainak filmre viteléért (Certi bambini) az olasz Antonio és Andrea Fazzi-ikrek vehették át.

A szellemi fogyatékos, az alkoholista színésznő és a leszerelt magányos katona történetéért a Tu című horvát-boszniai versenyfilm rendezője Zrinko Ogresta kapott különdíjat. A legjobb rendező illetve színésző a húszéves Down-kóros Leónról és nővéréről szóló León y Olvido direktora, a spanyol Xavier Bermúdez és a nővért játszó Marta Larralde lett.

A másik legjobb színésznő-díjat Karen-Lise Mynstert kapta a házassági válságba jutó nőt alakító (Lad de sma born) szerepéért. A legjobb férfi színész a tizenéves Max Riemelt lett a Dennis Gansel rendezte német Iskola a határon (Napola) diákjának megformálásért. A nemzetközi filmkritikusok díját az orosz Frankensteintől és családjáról szóló film rendezőjének, Valery Todorovskynak ítélték.

Néző-kedvenc a fehér teve

A nézők díját a német-mongol koprodukcióban a Góbi-sivatagban egy teve születéséről és nevelési nehézségeiről készült Die Geschichte vom weinenden Kamel című filmnek ítélték. A dokumentumfilmek kategóriájában az orosz Svaďba tisiny, és a holland Untertage vitte el a pálmát, míg a cseh Ničeho nelituji különleges elismerésben részesült a zsűritől.

Miroslav Odrícek, cseh operatőr és Harvey Keitel amerikai színész-rendező a nyitógálán már átvehette az életműdíjat, a záró ceremónián kényelmességi szempontokból Roman Polanski, lengyel filmrendező kapta a hamadik kristálygömböt. Polanski ugyanis a másik sztárvendéghez, Elijah Woodhoz hasonlóan éppen a közeli Prágában forgat. A fogadás után vissza is tért a Twist Oliver munkálataihoz.