Tavaly nem forgattak itt Eragont

2007.01.03. 14:45
A hazai filmgyártás több mint 23 milliárd forint értékben készített filmet tavaly, tájékoztatta az Indexet Surguta Orsolya, a Nemzeti Filmiroda nyilvántartási osztályvezetője. Viszont nem volt a 2005-öshöz hasonló Eragon-méretű bérmunka, vagy koprodukció.
Összesen 4,6 milliárd forint adójóváírásra jogosultak a Magyarországon 2006-ban forgatott játékfilmek gyártói, befektetői, ami a filmtörvény szerint 20 százaléka a ráfordításaiknak, legyen szó akár akár hazai, akár külföldi koprodukcióról illetve bérmunkáról. Ez a 2005-ös 2,8 milliárdos teljesítésnél 1,8 milliárddal több.

Ugyanakkor a 2005-ös évhez képest, amikor ötmilliárd feletti összeget fektetett be a 20th Century Fox Eragona és ennek kétharmadát Steven Spielberg Münchene forgatásakor, elmaradtak a nagyobb produkciók. "Eragonnál jelentősen kisebb, de München-kategória volt idén a Robin Hood és a The Company, ezek Fóton forogtak belsőben. Az Eichmann pedig a tavaly felépült Pomázon forgatott belsőben" - mondta erről a filmiroda munkatársa. - A többi külsőben készült, mint a The Collector, a Kincses sziget. Ezen kívül animációs bérmunkák voltak még."

Szerinte ennél csak akkor ugrik meg jelentősebben az évi bevétel, ha korszerűbbé válik a hazai stúdiómunka-kapacitás, ami "idén már várható. Ha a Korda-stúdió három műterme megnyílik Etyeken, akkor két nagyobb bérmunka ez már 10-15 milliárd pluszbevételt jelentene évente. Pomáz már megnyílt, de ott ugye kisebb műtermek vannak, így, bár arányaiban kevesebbet, de az is jelentős bevételt hozna."