Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Kránitz Lajos

2005.08.01. 13:10
Váratlanul elhunyt Kránitz Lajos - tájékoztatta az Indexet a Budapesti Kamaraszínház. A Jászai Mari-díjas színművészt, Jockey és Darth Vader magyar hangját hétfőn, 62 éves korában érte a halál.

Kránitz Lajost a Budapesti Kamaraszínház és a József Attila Színház saját halottjának tekinti. Halálának körülményéről nem adtak információt, a temetéséről pedig később intézkednek.

Kránitz Lajos 1966-ban fejezte be a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Számtalan filmben szerepelt, így a Kincskereső kisködmönben (1972), Az erődben (1978), a Szívzűrben (1981), az Álombrigádban (1983), a Hanyatt-homlok (1983) és az Üvegtigris (2000) című alkotásokban. Szeptemberben láthatjuk utolsó filmjében a 2005-ös Kész cirkuszban.

#alt#
Kránitz Lajos
Előszeretettel játszattak vele nyomozókat, mint az Aranyórában (1987) és a Dögkeselyűben (1982), olykor századost (A Ménesgazda - 1978), vagy parancsnokot (Ötvenéves találkozó - 2002). De volt II. Rákóczi Ferenc is a Fejezetek a Rákóczi-szabadságharcból című sorozatban. 1991-től nyolc éven át Mercedesszel járó vadkapitalista taxisként háborította fel a becsületes Taki bácsit a Szomszédokban.

"Igen, uram!"

Kránitz Lajos színművész leginkább szinkronhangként lett ismert. A Magyar Televízió nézői a Dallas-sorozatból ismerhetik a nevét, amelyben a Larry Hagman alakította Jockey-nak kölcsönözte hangját hosszú éveken keresztül.

Sokszor váltotta Bujtor Istvánt is Bud Spencer; Reviczky Gábort és Sinkó Lászlót Jack Nicholson szinkronizálásában. A Star Wars-trilógia (IV-VI. rész) új szinkronjában és A sith-ek bosszújában ő volt Darth Vader. (Hangja Vaderként egy "Igen, uram!" erejéig itt meghallgatható.)

Egerek és emberek

Ismert szinkronizációs munkássága előtt és mellett impozáns színházi karriert futott be. 1966–1970 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1970-71-ben a veszprémi Petőfi, 1971–1985 között a József Attila Színház, 1985-től a Népszínház Budapesti Kamaraszínház művésze volt.

1984-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. Főbb színházi szerepei: Makra Ferkó Kertész Ákos Makra című regényéből készült darabban, John Proctor megformálása Miller Salemi boszorkányok című drámájában, a fogyatékos Lennie alakja Steinbeck Egerek és emberek című alkotásának adaptációjában, majd az Öreg Moor szerepe Schiller Haramiákjában.

Hobbijaként az úszást és a horgászatot jelölte meg a Theater Online-ra feltett életrajzában.