Christopher Lambert imádja a magyar szinkronját

2006.06.07. 15:07
A Harag napja című film díszbemutatóján jártunk kedd este az Urániában, ahol az egymással vetélkedő szappanoperák illusztris szereplői mellett a főszereplő Christopher Lambert is megjelent. Bár Gryllus Dorka és Oroszlán Szonja csak keveset játszanak a filmben, mégis boldogan pózoltak a kameráknak a piros estélyikben.

Még a Harag napjának vetítése előtt kiderült, hogy Adrian Rudomin rendező - aki mellesleg a film forgatókönyvírója is egyben -, nem jelent meg a bemutatón. Nem tudtuk kideríteni, hogy mi ennek az oka, így inkább elfoglaltuk az együtt érkező Mr. Lambert és Oroszlán Szonja ülőhelyét, ők ugyanis végig a büfében maradtak, csak néhány percre tűntek fel a vetítőteremben.

Ez a héten már a második világpremierje


Klikk a képre!

A konferanszié a film előtt és után is bejelentette többször, hogy ez egy budapesti világpremier, holott hétfőn, Szegeden sokkal nagyobb csinnadrattával már bemutatták a filmet. De ez akkor a szegedi világpremier lehetett. Mindegy is. A műsorvezető lelkesen felkonferálta a misztikus thrillert, majd szépen megkért mindenkit, hogy a végét várja meg, mert akkor megtapsolhatjuk a készítőket. Az Uránia mozi amúgy teltházas maradt a film végén is, így felesleges volt az aggodalma.

De az igazi műsor a film után kezdődött. A műsorvezető visszatért, és mivel valaki azt mondta neki, hogy kérdezzen bátran a színpadra hívottaktól, meg is tette. Eleinte nem is volt ezzel baj, a producer elmondta, hogy hála a 20 százalékos filmgyártási támogatásnak most már ők is nagyon lelkesen készítették a koprodukciós filmet, mert ez ám egy nagy kaliberű film (12 millió dollárból készült). Mire a konferanszié az új ismerettel gazdagodva minden filmestől egyenként megkérdezte, hogy dolgozott-e már ekkora kaliberű filmben, amire néhányan megsértődtek, a jelmeztervező, Szakács Györgyi pedig, aki a Napfény íze és a Sorstalanság jelmeztervezője is volt, és a nyolcvanas évek eleje óta a szakmában van, csak annyit válaszolt, hogy "nagyobban is".

Mikor a műsorvezető arról utalt, hogy "több pletykát hallottam a szünetben", már mindenki értette, hogy a filmet nevezi szünetnek. Az már csak hab a tortán, amikor megjegyezte, hogy jöjjön csak fel a színpadra Gryllus Dorka is a virágért, de Gryllusnak nem szóltak előre, így az erkélyről állt fel bosszankodva. A közönség akkor már annyira röhögött a türelmesen álldogáló műsorvezetőn, hogy ilyeneket kiabáltak le: "Csak tíz perc múlva ér le, Tökikém!"

Guestek és staffok


Tekintse meg képeinket!

A konferanszié komikus képességének még egy újabb oldala is kibontakozott. Mikor Christopher Lambert-re kerül a sor, nem kérdezett tőle semmit, így a Hegylakóként ismertté vált színész önmagától kezdett bele: "köszönöm az egész stábnak". Mikor a műsorvezető ezt meg félrefordította, és a közönség sokadszorra tört ki nevetésben, Kende Zsófia, a film egyik producere hátratolta és lefordította helyette a beszédet. A sztár így elmesélhette, hogy anyukája öt évig élt Budapesten, ezért ő is mindig vonzódott a városhoz, és bár csak most jött el, nagyon tetszik neki.

Az össztaps után mindenki rohant a büfébe, és azt kérdezgette, hogy ki volt a mikrofon mögött. (Konkrétan azt kérdezgették egymástól, hogy ki volt az az őrült a mikrofon mögött, de a műsorvezető utólag azt kérte, hogy ezt vegyük ki.) A válasz: Dénes Tamás. Egyébként, mint később az Indexnek elmondta "szívességből" ugrott be az utolsó pillanatban Simon András helyett.

Valójában Dénes gyors távozása után nem sok minden történt a fogadáson: valaki leejtett egy poharat, villogtak a vakuk, a partnerével érkezett Gryllus Dorka eltűnt, Christopher Lambert mosolygott, és még Áder Jánossal is lelkesen fotózkodott. R. Kárpáti Péter, tudják a Barátok Közt Andrása is lefotóztatta magát Lamberttel, amit Fridel Fruzsina, a Jóban Rosszban szereplője nem értett. "Az, hogy Kárpáti a BK szereplője nem jogosítja fel a közös fotóra" - mondta. A vicc, hogy Fridel is lefotóztatta vele magát annak idején, még a Storynak is elküldte a képeket.

Néhány szó Lamberttel


Galéria!

Lambert mellesleg igazi profi, lelkesen állt a rendelkezésemre, mikor lerohantam két fotó között. "Nagyon tetszik a magyar szinkronom, biztos fiatalabb a férfi, de nagyon jól azonosult a szereppel" - kezdi Kőszegi Ákos zengzetes hangjának dicséretével. Majd a világpremierről kérdeztem: "Miért Szeged?" "Bicskey annyira kedvesen kért, hogy képtelen voltam nemet mondani - válaszolta. - Pedig még egyáltalán nem láttam semmit Budapestből, ebből a gyönyörű városból, és úgy megnéztem volna."

Elmondta továbbá, hogy jelenleg Sophie Marceau-val forgat filmet, és még négy másik film várja az utómunkákat, de többet már nem tudhattam meg, mert ekkor elrángatták mellőlem. Bicskey Lukáccsal folytattam, a másik főszereplővel, hiszen, mint mondta, nagyon jóban lett Lamberttel.

Rendőri kíséret Szegeden

"Tényleg nagyon összebarátkoztunk, bár a forgatás vége óta csak néhány emailt váltottunk - mondta és megpróbált letolni egy salátát a torkán. Egy hölgy közbekérdezett, hogy magyar-e, aztán Bicskey újra felém fordult: "Én kértem, hogy Szegeden legyen a bemutató, mivel szegedi vagyok. Nem volt könnyű rávenni Lambertet, igazából nem akart jönni, de aztán felhívtam és meggyőztem. Eszelős jó pali, közvetlen, kedves, kiosztott vagy ötszáz autogramot, mert Szegeden komoly rendőri felvezetéssel vonultunk végig, óriási parti volt, még bort kóstolni is elmentünk."

Természetesen Bicskey sem tudja, miért nem jött el a mexikói rendező saját filmjének bemutatójára, erről valahogy mindenki hallgat. Hallottam később még olyan pletykákat, hogy nem volt, aki kifizesse a repülőjegyét, meg hogy nagyon messze lakik.

Oroszlán Szonja Náray ruhájában épp nagyon rohant a mamájához, aki lent várta, de azért még odavetette, hogy a vetítés alatt Lambert-tel megették a pogácsák nagy részét, és hogy nagyon hideg volt a forgatáson. Ő most az Egy bolond százat csinál című filmben játszik. Azt mondja, nagyon jó a forgatókönyv. Annak a bemutatóján is ott leszünk.