Ödön
1 °C
11 °C

Lucy Liu összefogná a magyarokat

2006.09.02. 09:19
Jövő héttől játsszák a mozik a Szabadság viharát, az '56-os forradalmat és a vele párhuzamos szovjet-magyar vizilabda meccset feldolgozó filmet Lucy Liu főiskolai barátja rendezte. A külföldi stábbal készült dokumentumfilm hazai forgalmazóját feljelentéssel fenyegeti a Cinetrip, és Lucy Liu mégsem lesz itt a budapesti bemutatón. Quentin Tarantinót viszont ő állította az ügy mögé. Interjú Lucy Liuval.
Hogyan találkozott először az '56-os magyarországi események történetével?

Colin Gray barátom mesélt róla, a Szabadság vihara című film rendezője. Colint még főiskolás korunkból ismerem. Mindig is nagyon érdekelte a politika, és vízilabdázni is szeretett. Kanadában nőtt fel, és később a michigani egyetemen egy magyar ember volt az edzője. Tőle hallott először Colin a magyar és szovjet csapat közötti mérkőzésről a melbourne-i olimpián.

Később háziasszonya lettem a film számára szervezett adománygyűjtő estélynek Los Angelesben, és végül én lettem a film egyik executive producere.

Mi a legfontosabb üzenet, amit a nézőknek szeretne közvetíteni a film?

A dokumentumfilmünk csúcspontja a nevezetes magyar-szovjet meccs, ami az egyik leghihetetlenebb sporttörténeti győzelem, amivel találkoztam. Szerettük volna bemutatni a fiatalabb generációnak azt az óriási jelentőségű, de sokszor sajnos mellőzött nemzeti megmozdulást, ami Magyarországon történt. Az önök hazáján kívül sajnos igen kevesen tudnak az 1956-s magyar forradalomról, különösen a mi korosztályunk és a fiatalabbak.


Forgatás a Margitszigeten
Annak ellenére, hogy a forradalmat letörték, megmaradt az egyik legerőteljesebb történetnek, amely a bátorságról, önzetlenségről és az egyetemes szabadságvágyról szól. Lenyűgözött bennünket, hogy az egyszerű, mindennapi emberek is mennyit kockáztattak, annak ellenére, hogy fogalmuk sem volt, mi lesz mindennek a vége. Abban a pillanatban a szabadság, az emberi jogok voltak mindenkinek a legfontosabbak.

Reméljük, a filmünk minden politikai oldal számára okulásul szolgál és a magyarok számára összefogó erővel bír majd, főleg az ötvenedik évfordulóval egy időben. Reméljük, az emberek azt is felismerik, hogy a szabadságért vívott harc állandó, éppen ezért kitartó éberséget követel. És az sem utolsó, hogy a nézők is felismerjék, hogy milyen csodálatos sport a vízilabda.

Ki az ön legkedvesebb forradalmára és miért?

Nehéz választani, de ha muszáj, akkor azt a fiatal kínait említeném, aki egymagában nézett szembe a tankok sokaságával 1989-ben a Tienanmen téren. Colin és én is még egyetemre jártunk, amikor mindez történt, és nagy hatással volt ránk, amikor megtudtuk, ez a bevásárlószatyrokat tartó férfi szembe mert állni a hatalmas tankokkal, amiket nem akart beengedni a térre. Annyira megmaradt bennünk ez a kép, hogy a Szabadság viharában is bemutatjuk.

Egyéni bátorság és elhatározás kell hozzá, hogy kiálljunk a jogainkért. Ezért fontos számomra a magyar forradalom, és talán éppen ezért is hatott rám ennyire. Albert Camus írta a forradalom leverését követően, hogy "a magára maradt Európában csak úgy maradhatunk Magyarország hívei, ha soha és sehol el nem áruljuk, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol - még közvetve sem - igazoljuk a gyilkosokat."

Miután megismerte a magyar vízilabdázók és 1956 történetét, megváltozott-e a véleménye a magyarokról és Kelet-Európáról?


Szabadság vihara - galéria
E film elkészítéséig fogalmam sem volt, hogy mennyit gyötrődtek ezek az országok és milyen kegyetlen volt ez az elnyomás. Amit legjobban csodálok, hogy mindezek ellenére az emberek soha sem adták fel a reményt. A szabadság iránti vágy soha sem tűnt el. A vasfüggönyön esett első repedést a magyarországi '56-os forradalom okozta. Egy kis ország embereinek akaratereje vezetett végül is egy igazságtalan rendszer felbomlásához és egy jogtalan, elnyomáson alapuló ideológia eltűnéséhez.

Mi volt a munkája a filmmel kapcsolatban?

Amikor a 2001-es adománygyűjtés házigazdája voltam, sok befektető csatlakozott a filmhez, többek között debütálásánál is a Tribeca Filmfesztiválon, még májusban. Nagyon különleges érzés volt, hogy az én munkám szerepel először a szülővárosom fesztiválján. A filmet ősszel mutatják be nemzetközi porondon is, egy időben az '56-os forradalom ötvenedik évfordulójával.

Tudomásunk szerint ez az első dokumentumfilmje. Kíván-e a jövőben producerként közreműködni más dokumentum- vagy egész estés film elkészítésénél?

Igen, ez volt az első dokumentumfilmem, a készítése állandó alázatra és önzetlenségre tanított. Szeretnék még több dokumentumfilm producere lenni, viszont ez a munka nagy elkötelezettséget kíván az alkotóktól. A Szabadság vihara öt évig készült, és ez még gyorsnak számít.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?