Kivágják a rongyos bugyikat a Mission: Impossible 3-ból

2006.06.12. 11:58
A kínai cenzorok engedélyezték a Mission: Impossible 3 bemutatóját, de az erőszakos képsorokat és az országra rossz fényt vető jeleneteket eltávolítják a filmből. A készítők mégis boldogak, hogy egyáltalán vetíthetik a filmjüket Kínában.
A Mission: Impossible 3 májusi premiere óta 192 millió dollár bevételt hozott az Egyesült Államokon kívül, és a Kínában bevett szokás szerint a készítők még áprilisban folyamodtak Peking hozzájárulásához. A film kezdetben a kommunista cenzorok ellenállásába ütközött, akik az erőszakot és a Sanghajt nyomornegyedként ábrázoló részeket kifogásolták, jelenti a Hollywood Reporter Pekingből.

A kínai lapok szerint a sanghaji utcákon száradó rongyos fehérnemű látványa lehet sértő, míg a Beijing Times korábban azt kifogásolta, hogy mindkét kínai helyszín arra szolgál, hogy a terroristák ott rejtsék el a kémiai fegyvereiket.

Végül megegyezés született arról, hogy a cenzorok által kifogásolt képsorokat kivágják a filmből, így elhárultak az akadályok a Mission: Impossible 3 kínai bemutatója elől. A premiert július 18-án tartják, miután a külföldi filmeket érintő szezonális tilalom feloldódik, erősítette meg Juan Vencsang, az állami irányítású Kínai Filmegyesület import-export tagozatának vezetője.

"Fontosnak tartottuk, hogy Kínában forgassunk, mint ahogy azt is, hogy a filmet bemutassák Kínában" - nyilatkozta a film producere, Paula Wagner. "A kínai kormány és a filmegyesület segítőkészek voltak, és a cenzúra ellenére sikerült megőrizni a film egységét." A film egyes részeit Sanghajban és Hszitangban forgatták tavaly.

A kínai cenzorok általában az erőszakos jelenetektől, a szextől és az országot rossz színben feltüntető képsoroktól szabadítják meg a külföldi produkciókat. A virágzó kalózpiac és a lakosság nagy része számára megfizethetetlen jegyárak ellenére a 2005-ös évben az összes jegybevétel Kínában 248 millió dollárt tett ki. Ennek negyven százalékát az a húsz külföldi film hozta, amit tavaly a hatóságok beengedtek az országba. Ezek közül a Harry Potter és a Tűz Serlege végzett az élen.