Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Madaras József

2007.04.24. 16:24
Madaras József színművészre kedd délután egykor találtak holtan egy nyugdíjasházban. Hetvenévesen hunyt el.

Az asztalra borulva találták holtan Madaras Józsefet, tájékoztatta az Indexet Csiffári Erzsébet, a pilisi Máriahalom nyugdíjas magánpanziójának igazgatónője, aki a színész húgának kérésére további tájékoztatást nem adhatott. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész augusztus óta lakott itt, és az igazgató annyit árult még el, hogy halála nem érte őket váratlanul: "nem volt már éppen egészséges".


A színész 1937. augusztus 16-án született Rigmányban. Marósként kezdte, majd kertészként is dolgozott. 1958-ban elvégezte a Színművészeti Főiskolát. Egy-egy évig a Győri Kisfaludy Színház, a Szegedi Nemzeti Színház majd a Déryné Színház társulatának tagja volt, majd 1961 és 1966 között a Thália Színházban játszott. 1971-1974 között a Nemzeti Színház, 1978-tól a Mafilm társulatának tagja volt. 1982-től rendezett is.

A hatvanas évektől több mint harminc filmben szerepelt: Jancsó Miklós több alkotásában, többek közt az Égi bárányban, az Allegro Barbaróban és a Csend és kiáltásban, de emlékezetes alakítást nyújtott a Köszönöm, megvagyunk című Lugossy-filmben is Nyakó Juli partnereként.

Legnépszerűbb szerepe a Kántor című tévéfilmsorozat Csupati őrmestere volt. 1992-ben agysérülést szenvedett, hónapokig kómában volt, 1999-ben tért vissza a Buharovok Egy másik ember iránti féltés diadala című kísérleti filmjével.

2000-ben lett a Magyar Filmszemle Életműdíjasa. Utolsó epizódszerepét Szabó István Rokonokjában nyújtotta 2006-ban.