Elhunyt Madaras József

2007.04.24. 16:24
Madaras József színművészre kedd délután egykor találtak holtan egy nyugdíjasházban. Hetvenévesen hunyt el.

Az asztalra borulva találták holtan Madaras Józsefet, tájékoztatta az Indexet Csiffári Erzsébet, a pilisi Máriahalom nyugdíjas magánpanziójának igazgatónője, aki a színész húgának kérésére további tájékoztatást nem adhatott. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas színművész augusztus óta lakott itt, és az igazgató annyit árult még el, hogy halála nem érte őket váratlanul: "nem volt már éppen egészséges".


A színész 1937. augusztus 16-án született Rigmányban. Marósként kezdte, majd kertészként is dolgozott. 1958-ban elvégezte a Színművészeti Főiskolát. Egy-egy évig a Győri Kisfaludy Színház, a Szegedi Nemzeti Színház majd a Déryné Színház társulatának tagja volt, majd 1961 és 1966 között a Thália Színházban játszott. 1971-1974 között a Nemzeti Színház, 1978-tól a Mafilm társulatának tagja volt. 1982-től rendezett is.

A hatvanas évektől több mint harminc filmben szerepelt: Jancsó Miklós több alkotásában, többek közt az Égi bárányban, az Allegro Barbaróban és a Csend és kiáltásban, de emlékezetes alakítást nyújtott a Köszönöm, megvagyunk című Lugossy-filmben is Nyakó Juli partnereként.

Legnépszerűbb szerepe a Kántor című tévéfilmsorozat Csupati őrmestere volt. 1992-ben agysérülést szenvedett, hónapokig kómában volt, 1999-ben tért vissza a Buharovok Egy másik ember iránti féltés diadala című kísérleti filmjével.

2000-ben lett a Magyar Filmszemle Életműdíjasa. Utolsó epizódszerepét Szabó István Rokonokjában nyújtotta 2006-ban.