Franco Nerót ingyen kapjuk

2007.06.12. 15:06
A Honfoglalásból és a Sacra Coronából itthon is ismert Franco Nero hétfőn kezd el forgatni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Almási Tamás második játékfilmjében. A színész cserébe megkapta a film olasz forgalmazási jogát.

A héten kezdődött el Almási Tamás filmjének forgatása, a Mario, a varázsló. A jövő hétfőn csatlakozik a stábhoz Franco Nero olasz színész, aki világszerte a Camelot című film és a Die Hard második része miatt ismert, és akit Magyarországon még Koltay Gábor-filmekben is láttunk, mint a videóra forgatott Honfoglalásban és a Sacra Coronában.

"A film elejét forgatjuk most a Zemplén-hegységben, amikor a cipőgyár olasz igazgatója megérkezik és a falusiak rácsodálkoznak az olasz autóra" - mondta Garami Gábor, a Cine-Film Kft. vezetője az Indexnek. Franco Nero a főszerepet a magyar gyártó szempontjából "ingyen" vállalta: "Keresni kellett egy olyan olasz sztárt, aki elvállalja a szerepet - tette hozzá. - Végül a No Limit International nevű olasz cég az olasz forgalmazási jogokért cserébe minden olasz színész és dolgozó pénzét állja." A koprodukciós partner egyébként egyike Franco Nero három filmes cégének.

Ismeretlen, amatőr színészekkel

"A filmet eredeti helyszíneken, kevéssé ismert színészekkel, részben amatőr szereplőkkel képzelem el" - írta a hivatalos sajtóanyagban Almási Tamás, aki úgy látszik ekkor még nem számított az olasz színészre. A szinopszis valószínűleg időtállóbb: "Mario veszi át az olasz cipőgyár vezetését, miközben Vera, az üzem csoportvezetője beleszeret. A nő félreérti a férfi szándékait, azt hiszi, elmehet a férfival Olaszországba. Amikor ez nem teljesül, a nő leszúrja Mariót."

"A Mário és a varázsló magyar-olasz koprodukcióban készül 70 százalékban magyar támogatással, az állami támogatás nettó 180 millió forint" - mondta Garami.

Szulák Andreával debütált

"Magyarországon Almási Tamás az egyik legjobb dokumentumfilmes, de ez még csak a második nagyjátékfilmje az 1980-as Ballagás után" - emlékezett vissza a fiatal Szulák Andreával készült, és akkoriban nagyon sikeres, 200-300 ezer nézőt vonzó alkotásra Garami, aki most örülne, ha a Mario és a varázsló 100 ezer nézőt behozna.

Almási Tamás 1998 óta szeretné leforgatni a filmet, de Garamihoz csak 2004-ben került a filmterv, amit a következőképpen foglalt össze: "A történetet a kilencvenes évek elejére helyeztük, akkor sok olasz kisvállalkozó települt Magyarországra. A Mário és a varázsló olyan dráma, amiben humoros jelenetek is vannak. Főként azoknak szól, akik átélték ezt a korszakot." A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei forgatást 35-37 naposra tervezik, és a 2008-as filmszemlén szeretnék bemutatni.