Judit
2 °C
7 °C

És a földöntúli benyúlt a bugyidba?

2007.05.16. 00:56
András és Kitti épp az esküvői előkészületek közepén tartanak, amikor hirtelen minden elromlik: András befizet egy kurvára, és lebukik. Orosz Dénes, a Kútfejek forgatókönyvírójának szemledíjas húszperces rendezését május 19-től egy hétig játssza az Odeon Lloyd. (A film első harmadát addig is nézze meg itt .) Interjúnkban a párkapcsolatokról és Woody Allenről is kérdeztük a rendezőt.

Kitti: Unatkoztam. Velünk soha nem történik semmi.
András: És az esküvő?!
Kitti: Olyanra gondolok, amibe beleborzong az ember. Valami földöntúli.
András. És ez a földöntúli hányszor nyúlt a bugyidba?

A rendezőnek keményen meg kellett harcolnia a kisfilmjéért. Fél éven keresztül próbálták róla lebeszélni tanárai a Filmművészeti Egyetemen, ahol forgatókönyvírást tanult, mivel csak egy felületes szexvígjátéknak gondolták. "Szerintük sokkal izgalmasabb lett volna, ha a szereplők nem is beszélnek az erotikáról, és így csak közvetve szólna a szexualitásról. Én azt gondoltam, hogy beszéljenek is róla, és a szexen keresztül szóljon az érzelmi életükről. Ez működött is" - magyarázza kezdésként.

Melletted

Saját élményanyagból írtad a szexközpontú párbeszédeket?, tesszük fel a bevezető kérdést az Odeon kávézójában. "Saját kételyeimet is belefogalmaztam, de ahhoz, hogy átélhető is legyen, nyilván el kellett túloznom". Mi most láttuk a filmet, amit magában vetítenek, és/vagy a következő filmmel is megnézhető bónuszként. A főszereplő fiú (Mészáros Béla) érzelempárti, a lány (Tompos Kátya) pedig inkább elnyomja az érzéseit, és a rációt helyezi előtérbe, vagyis pont fordítva jelennek meg a megszokott férfi-női szerepek. "Talán nem véletlenül lett a fiú az áldozat. Magamon is jobban tudok nevetni, ha egy furcsán csetlő-botló figuraként látom magam" - magyarázza a történetről. Persze a viszonyukra inkább a libikóka jellemző, így a lány is sokszor kerül alulra.

Orosz Dénes a forgatókönyvírás oldaláról érkezett a rendezés felé, és ez megkönnyíti a munkáját: "A történet felől jövök és ez nagy biztonságot ad. Ezzel a filmmel pedig megmutattam, milyen irányt szeretnék képviselni a közeljövőben, akár rendezésről, akár írásról van szó." A Melletted nyitott utat az első nagyjátékfilmje felé is, amit Herendi Gábor rendező karolt fel producerként. A tervek szerint egy év múlva forgatják a Poligamyt, ami stílusában hasonlít a Mellettedre, a "nagyjátékfilm előtanulmányára". "Párkapcsolati vígjáték lesz az is, csak a sztori ott erősebb".


Mikor a rendező magyaráz
S hogy miről szól a Melletted? "A totális bizonytalanságról. Hogy a kapcsolatok - legalábbis azoké az embereké, akik reflektálnak a magánéletükre - valójában egy hajszálon függenek, s egyik pillanatról a másikra pokollá válhatnak." Orosz szerint Magyarországon a párkapcsolati filmek típusa hiányzik, így mindjárt kettővel indít. Másik nagy hiánynak a dialógust látja. "Jól tudnak fogalmazni itthon dialóg nélkül, de van olyan, hogy azt érzem, azért nem használnak párbeszédet, mert kínosan ki akarják kerülni." Orosznak a filmművészetin is ezt tanították, hogy próbálja meg "kevésbé a szavak által kifejezni" a mondandóját. Épp ezért volt "felszabadító" számára a Melletted készítése.

És hogy akkor mi ihlette?. "Emlékszem, tíz évesen láttam az Annie Hallt először, és iszonyatosan jót röhögtem rajta. Akkor nyilván a vaskosabb humorát élveztem." A Melletted nem kötődik erősen - egy-egy helyszín, például a Duna-part kivételével - Budapesthez, ahogy Woody Allen kötődik Manhattanhez. Izgatja Oroszt a város, mint kulissza, bár szerinte a városi látkép ritkán szolgálja itthon a történetet, pedig ez is érdekes feladat.

Közönségfilmet akar a későbbiekben is készíteni, egyébként a Kútfejek forgatókönyvírásával kezdte a filmezést. "Van bennem egy késztetés, hogy nagy közönséghez szeretnék szólni. Szeretem a zsánerfilmet, mert a néző azonnal látja, milyen koordináták mentén kövesse a történetet, és ha a felszíni izgalmas sztorin túl kapja a jelentést, akkor az is könnyebben 'átmegy'."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?