Csonka Mézga család a játszótéri emlékfalon

2007.07.04. 09:14
A rajzfilmhősöknek állított emlékfalat a Franklin utcai játszótéren a Budavári Önkormányzat 1,3 millió forintért. A kislány Süsüt, Ternovszky Mekk mestert, mi meg Paulát hiányoltuk Mézgáék csonka családjából.

A Budavári Önkormányzat 16,5 millió forintért felújította a Franklin utcai játszóteret, és a projekt keretében elkészítették a Magyar Rajzfilmhősök Emlékfalát 1,3 millióért. A falat egyszer már átadták gyereknapon a gyerekeknek, most Ternovszky Béla (Macskafogó), Szórády Csaba (Hugó, a víziló rajzolója) és Gémes József (Vili, a veréb) társaságában az alkotók, Sajdik Ferenc és Csóka László festő írta alá a végleges képet, amin Dr. Bubo, János vitéz, Frakk, Pom Pom és a többiek figyelnek. Mondjuk a Mézga családot csonka családként ábrázolják, hogy a gyerekek ne hazugságban nőjenek fel. Paula lelépett a Hufnágel Pistával, vagy mi van?

Miközben ezen gondolkodtunk, A nagy ho-ho-horgászról híres rajzfilmes, Sajdik Ferenc éppen Pom Pomot rajzolta a firkafalra. "Volt itt ez a tűzfal, ami mindig össze-vissza van firkálva, most megcsináltuk" - mondta Sajdik, aki a falat egy A4-es papírra tervezte meg.


Gémes József és Ternovzky Béla

"A gyerekeimmel szoktunk itt játszani, és a tűzfal mindig össze volt firkálva, graffitizve" - mondja Nagy Gábor Tamás polgármester, aki szerint nagyon adta magát egy tabló elkészítése. A terveket Csóka László festőművész nagyította és festette fel két hét alatt negyvenfokos melegben, amit antigraffitis védőanyagokkal vontak be.

A gyerekek szemben a fallal

Mostantól a gyerekek erre a falra nézve hintázhatnak, és láthatóan élvezik is. Egy kislány és egy kisfiú jött az anyukájukkal, kedvesen túrták ki a rajzfilmeseket és a sajtót, ez mégis csak az ő helyük. Anyukájuk igazított el a gyerekek rajzfilm-nézési szokásaikban: "A Vackor, a Pom Pom, a Háry János és a János vitéz a kedvenceik, de mesekönyvből ismerik főleg, mert így jobban fejlődik a saját képalkotási készségük." Külföldi meséket alig néznek a gyerekek, majd később, mondja az anyuka, akkor Nils Holgersont fognak.

"Nem bántom a képet, mert nagyon szép dolog ez, de a figurák kivitelezésében akadnak bajok" - mondta Ternovszky a Macskafogó-figurákról beszélgetve. "Hízelgő és nyomasztó a közönség óriási igénye a Macskafogó 2-re." Az idei év másik nagy visszatérőjéről, A kis Vukról nem kívánt beszélni, helyette a gyerekeknek felállított firkafalra gyorsan rajzol egy Grabovszkyt csuklóból.


Az emlékfal

A Macskafogóból az egyik macska egészen bénán néz ki, én jobban örültem volna Grabovszkynak vagy Lusta Dicknek, de itt főleg a rossz oldalt preferálták.

Hol van Süsü? És Mekk mester?

Az egyik hintázó kislány teljesen jogosan Süsü, a sárkányt hiányolja, mi Ternovszky Bélával, a Macskafogó rendezőjével pedig Mekk mestert. Az ezermester kecske érthetetlen módon szorult le a falról, amire viszont felkerült Makk marci és a Vili a veréb is. "Egy időben a magyar bábfilm nagyon magas színvonalú ága volt az animációnak, megérdemelnék, hogy jobban reprezentálják őket" - mondta Ternovszky.

"Lehet, hogy koruknál fogva az alkotók nem ismerik a kilencvenes évek rajzfilmjeit" - mondja Ternovszky, akinek a falon lévő szereplők közül Gusztávhoz, a Mézga családhoz és Dr. Bubóhoz is köze van. Gusztávról elárulta, hogy többen is készítették, amitől mindig kicsit más lett, de egy idő után "már csak arra ügyeltünk, hogy percenként egy geg legyen benne." Gusztávot a Vili, a verebet jegyző Gémes Józseffel is készítette, aki fel is rajzolta gyorsan Vilit a falra egy krétával.

Persze a rendezvény után megkérdeztük a képet jegyző festőt, Csóka Lászlót, hova tűnt Paula a Mézga családból. "Egyszerűen nem fért fel a falra" - avatott be minket a rejtélybe.