Megszülettek a döntések a játékfilmes támogatásokról

2007.07.02. 19:04
Július 2-án tették közzé a Magyar Mozgókép Közalapítvány Szakkollégiumának játékfilmes döntéseit is. Az éves keretet sok szakkollégium túllépte.

Visszatérítendő támogatást kapnak ismét a közönségfilmek az egy évig létezett közönségfilmes támogatás után. A pályázat keretösszege csak 142,5 millió forint, ebből 80 millió forint sorsáról döntöttek 60-at ítéltek oda, 20 szándéklevéllel ítéltek, írja a filmhu. Soós Péter: Éjszakai szolgálat - Tűzvonalban 30-at, Keményffy Tamás: Mázliért 15-öt, Dusan Rapos Cinka Pannáért szintén 15-öt kapott. Szándéklevélben részesült: Dobray György: A Viszkis című filmje 20 millióra.

A szelektív gyártási támogatásnál két szempont jött szóba: "kulturális értékteremtés" és hogy "költségvetése a forgalmazás során nem térül meg". A 547, 5 milliót a fesztiválszereplés és az elért nézőszáma alapján osztották: 286 milliót osztottak, 240-et ígértek. Kardos Sándor: A sírásó 24 milliót, Till Attila: Pánik című filmje 40-et kapott. Szándéknyilatkozat szerint Pacskovszky József: Én, te, ők-je 60-at kap, Vranik Roland: Adása 90-et, Miklauzic Bence: A zöld sárkány gyermekei 90 milliót.

A dokumentumfilmek 152 gyártási pályázatából 43-at, a 18 filmtervfejlesztési pályázatból pedig hatot talált támogatásra érdemesnek az Ungváry Rudolf vezette szakkollégium. A teljes éves keret 142,5 millió forintot ötmillió forinttal túl is lépte. A kiosztott összegek egyike sem mondható magasnak, a legnagyobb megítélt összeg Gyarmathy Lívia Halőr című filmjének járt (6 millió forint), a legkevesebbet Zsombolyai János Gyalog Rozi, illetve Béres Dániel - Papp Bojána: Das Zahnmekka - A fogak Mekkája című terve kapta, projektenként egymillió forinttal járul hozzá a közalapítvány az alkotások elkészüléséhez.

A kicsivel többől gazdálkodó Animációs Szakkollégiumnál is többszörös volt a túljelentkezés. A 2007-ben a felosztható keret 161 500 000 forint volt. Az olcsónak semmiképpen nem nevezhető műfaj legnagyobb MMK-támogatását Gauder Áron viking-sagája kapta (de ez is csak 20 millió forint), míg a legkisebb összeget, 900 ezer forintot Ritter Ottó Rejtekes című animációjának ítélte meg a szakkollégium. A második legnagyobb támogatást ismét Jankovics Marcell veheti fel, a többiekét elaprózták.

Másfél millió forintos túllépéssel zárta idei pályázatát a Kisjátékfilmes Szakkollégium. A szétosztható 85,5 millió forintra 44-en pályáztak, a beérkezett összes igény majdnem elérte a 300 millió forintot. A húsz nyertes projekt közül Gothár Péter (Tanúvallomás) és Nemes Jeles László (Két férfi a völgyből) kapta a legtöbbet, filmenkét tízmillió forintot. A legkisebb megítélt összeg egymillió forint volt, négy rövidfilm kapott ilyen keveset, mind a négy film producere Garami Gábor.

Nyolcvanmillió forintot kapott négy mozifilm, abból a célból, hogy azokat tévésorozattá alakítsák. A megítélt keret több mint felét Kamondi Zoltán Dolina című filmje kapta, a legkisebb összeget pedig Sas Tamás Usti Opre című dolgozatának tévésorozattá alakítására szánta az MMK. A támogatott projektek között van Dettre Gábor Romazsaru című filmje, ami azért nem szerepelt a 2007-es szemlén, mert a rendező és Kántor László producer nem tudott megegyezni a film hosszát illetően. Ugyancsak támogatásban részesült a Taxidermia, a tévéváltozat megvalósulását 17 millió forinttal támogatják.

A televízió és a mozi közötti mobilitást a szakkollégium újabb 30 millió forinttal támogatja, ezt tévéfilmek moziváltozatának elkészítésére fordítják a nyertesek, holott a három nyertes pályázatból kettőt már be is mutattak a mozik: a Nincs kegyelem és a Buhera mátrix is márciusban debütált. Így egyedül Hajdu Szabolcs Április című tévéjátékának mozimetamorfózisa kapott időben támogatást.