Egymilliót lehet nyerni egyetlen mobilvideóval

2007.04.27. 11:11
Ötezer dollár a fődíja annak a mobilfilmes pályázatnak, amit idén másodszorra hirdetett meg a New York állambeli Ithaca Egyetem. Világszerte bárki benevezhet saját készítésű, online beküldött mobiltelefonos kisfilmjével.

Az Ithaca Egyetem tavalyi mobilfilmes versenye, a Cellfix Festival az első volt kategóriájában és részben ezért nagy médiaérdeklődés is követte. Mobiltelefonnal filmet készíteni, valamint azt online hozzáférhetővé tenni napjaink egyik legnagyobb trendjének számít.

A tavalyi győztes: Mike Potter Cheat című kisfilmje

"A filmkészítés évtizedeken keresztül kézműves iparágnak számított, amiben egyrészt nehéz volt érvényesülni, másrészt pedig nem volt tere a rövidfilmeknek" - nyilatkozta a ContentAgenda internetes oldalnak Marty Lucas, aki filmkészítést tanít a New York-i Hunter College-ben. "Vannak olyan pontjai a világnak, ahol a filmezés gyakorlatilag sosem létezett. Most lehetőségünk nyílik arra, hogy a világ számunkra eddig ismeretlen nézőpontjaival is megismerkedhessünk" - folytatta Lucas, majd példának hozott fel egy nyugat-afrikai filmes versenyt, aminek témája az AIDS volt, és amire több ezren jelentkeztek, nagyrészt mobiltelefonokkal készített filmekkel.

A YouTube videómegosztó oldal fél évvel 2005 decemberében való alakulása után az internet egyik legnépszerűbb site-ja lett, majd tavaly októberben a Google felvásárolta 1,65 milliárd dollárért.

"Az emberek a mobilt eddig főként telefonként, kameraként, naptárként használták, ám most már televíziózásra is alkalmassá vált" - mondta Dianne Lynch, az egyetem kommunikáció intézetének dékánja. Szaddám Huszein kivégzéséről épp úgy készültek mobilos felvételek, mint a 2005-ös londoni terrorista merényletről.