Moore már békülne a CNN-nel

2007.07.17. 14:26
Michael Moore, a Sicko című dokumentumfilm rendezője fegyverletételre szólította fel hétfőn a CNN amerikai hírtelevíziót, amellyel a múlt héten keveredett vitába, mivel egyik riportjában az adatokkal való manipulálással, a tények elferdítésével vádolta meg a filmest.

Sanjay Gupta, a CNN egyik riportere a múlt héten Michael Moore-nak az amerikai egészségügyi rendszert boncoló dokumentumfilmjét elemezte, és több hibát vélt benne felfedezni, amikről azt állította, hogy a filmes szándékosan ferdítette el az adatokat és tényeket, hogy azok jobban illeszkedjenek a koncepciójához. A riport azonban annyiban csatlakozott Moore filmjéhez, hogy elismerte, jobb egészségügyi ellátásra van szüksége az amerikaiaknak.

Moore nem sokkal ez után interjút adott a CNN egyik munkatársának, Wolf Blitzernek, akivel indulatos vitába keveredett a riport állításai miatt. A filmes közölte, hogy bár a CNN riportja azt állította, hogy elferdítette a tényeket, egyetlen bizonyítékot sem találtak erre, ám ő két olyan hibát is felfedezett, ami Gupta riportjában szerepelt. Moore a hétvégén odáig ment, hogy felindulásában közölte, a CNN "legrosszabb rémálma" lesz.

A CNN elnézést kért a riport tévedéseiért, és azt állítva, hogy Moore mondvacsinált vitát erőltet, a nézőkre bízta, hogy megítéljék, kinek van igaza. Moore az AP hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy úgy véli, ideje tovább lépni. Közölte, hogy az amerikaiak intelligenciájára bízza az ügyet, s az eset egyetlen tanulsága számára, hogy ezentúl nagyobb szkepticizmussal figyeli majd azt, amit a CNN-ben lát.