Oscar-díjas magyarok

2005.02.24. 14:53
Magyarok, akikre büszkék lehetünk címmel Kertész Mihálytól Zsigmond Vilmosig hosszú lista jelent meg az Amerikai panoráma című magazinban a magyar Oscar-díjasokról az Oscar-díj február 27-ikei átadása alkalmából.
William S. Darlinggal kezdődik a magyar Oscar-díjasokat tartalmazó lista. Darling a legjobb látványtervező díjat háromszor is elnyerte: 1933-ban a Kavalkádért, 1943-ban a Bernadette dala, 1946-ban pedig az Anna és a sziámi király című, Magyarországon kevéssé ismert filmekért.


Kertész Mihály
Geza Herczeg, azaz Herczeg Géza 1937-ben a legjobb forgatókönyvíró kategória győztese lett az Emile Zola élete című filmmel. 1939-ben Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály érdemelte ki a szobrot a legjobb rövidfilm kategóriában. John S. Toldy az Arise, szerelmem című film forgatókönyvéért kapta meg az Oscart 1940-ben. Vincent Korda A bagdadi tolvajért legjobb rendezőként vehette át 1940-ben a kitüntetést, 1942-ben Emeric Pressburger a legjobb forgatókönyvíró címet és szobrot kapta meg.

1944-ben Kertész Mihály Casablancája lett a legjobb film. Majd Paul Lukas, azaz Lukács Pál lett a legjobb színész az Őrség a Rajnán (Watch the Rhine) című filmben nyújtott alakításáért.

George Pal 1943-ban "különleges Oscart" kapott, majd 1950-ben és 1951-ben még két szobrot vihetett haza a legjobb speciális effektusok megalkotásért. "Különleges" teljesítményért kapott szobrocskát 1948-ban Adolph Zukor, azaz Cukor Adolf. George Cukor pedig a My Fair Lady-ért kapott rendezői Oscart rá 16 évre.

Rózsa Miklós 1945-ben a legjobb zeneszerző lett A város asszonya című film muzsikájának megkomponálásáért, 1956-ban pedig a Ben Hurért érdemelte ki ugyanezt a címet. Robert Pirosh 1949-ben a legjobb forgatókönyvíró lett. Vértes Marcell a Moulin Rouge rendezéséért kapott 1952-ben Oscart.

#alt#
Legénylakás
Alexander Traunert (Trauner Sándor) a Legénylakás című Jack Lemmon-film látványtervezőjeként díjazták, Joseph Kiss A bolondok hajójáért kapott látványtervezői Oscart 1965-ben.

A kortársak közül Zsigmond Vilmos a Harmadik típusú találkozásokkal 1977-ben nyert, Rófusz Ferenc A légy című filmjéért A legjobb animátor címet kapta meg. 24 éve, hogy Szabó István átvehette a Mephisto-ért A legjobb külföldi filmért járó arany szobrot. A Maszk című filmben dolgozott Elek Zoltán, aki a legjobb sminkes lett 1986-ban. 1991-ben Böszörményi Zsuzsa diák-Oscart nyert, 1996-ban Szalay Attila technikai Oscart. Két éve a magyar származású Adrien Brody lett a legjobb színész A zongoristával.

A lista még bővíthető lenne a közismerten magyar származású hollywoodi sztárok terjedelmes sorával, olyanokkal mint Paul Newman, vagy Goldie Hawn, írja az MTI, de a Magyarok, akikre büszkék lehetünk lista az Amerikai panoráma magazin szerint így is teljes.