Megosztott fődíjat osztottak a filmeseknek Pécsett

2007.10.06. 20:18
A bosnyák Jasmin Durakovic a Nafaka és a lengyel Sfawomir Fabicki a Jóvátétel című filmjéért megosztva kapta meg a Moveast Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Benjámint. A díjat a rendezők a szombati díjkiosztó ünnepségen vehettek át Pécsett az elismeréssel járó 5-5 ezer euróval együtt.

A magyarországi filmfesztiválok történetében először részt vevő Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, a FIPRESCI díját a bosnyák Jasmila Zbanić Szerelem, Szarajevó című filmje érdemelte ki, amely egyben az Országos Diákzsűri elismerését is besöpörte. A filmeket értékelő nemzetközi zsűri – melynek tagja volt Zsigmond Vilmos magyar származású Oscar-díjas rendező-operatőr is – külön kiemelte Bogdán Árpád Boldog új élet című alkotását egyedi látványvilágáért.

A Pécsi Filmünnep hagyományait folytató, szeptember 30. és október 7. között zajlott seregszemlén 14 országból több mint 100 film várta a nézőket a baranyai megyeszékhelyen. A hivatalos programban tavalyi elsőfilmes rendezők 37 nagyjátékfilmje versengett a díjakért.

Magyarország Bogdán Árpád Boldog új élet, Nemes Gyula Egyetleneim, továbbá Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című filmjét nevezte a fesztiválra. A nyolcnapos program az Apolló és az Uránia moziban zajlott, az alkotásokat négytagú, ismert filmes alkotókból álló nemzetközi zsűri értékelte. A fesztiválon Koltai Lajos legújabb alkotásán, az Estén kívül, bemutatták Török Ferenc Overnight, valamint Szomjas György A nap utcai fiúk című filmjét is. Ezen kívül a Művészetek Házában DVD-lemezekről projektorok segítségével levetítették a részt vevő országok tavalyi filmtermését.

Feltámasztott hagyomány

A magyar premiereket közönségtalálkozók követték. A filmkép magyar mesterei elnevezésű sorozat keretében Koltai Lajossal, Zsigmond Vilmossal, Ragályi Elemérrel és Grunwalsky Ferenccel beszélgethettek az érdeklődők. A gyermekek a fesztivál ideje alatt a Jókai téren óriáskivetítőn láthattak nagy sikerű rajzfilmsorozatokat, egész estés rajzfilmeket, animációs filmeket. A 70 millió forint összköltségvetésű fesztivál emellett lehetőséget biztosított rendezők, forgatókönyvírók, producerek és dokumentumfilmesek találkozójára, szakmai eszmecseréjére, továbbá helyi és külföldi zenekarok, előadóművészek bemutatkozására is.

Pécsett 2004-ben huszonkét éven át tartó csendet törtek meg azzal, hogy megrendezték az egykori Pécsi Filmszemle hagyományait felelevenítő Fesztivál 35 - Pécsi Filmünnepet, megidézve az 1965-től 1982-ig tartó időszakot, amikor a magyar filmalkotás nagy alakjai évente egyszer a Dunántúl legnagyobb városába utaztak, hogy munkáikkal ott versengjenek.