A nyomozót a diákzsűri sem értékelte Pécsen

2008.10.14. 14:21
Az ukrán A folyónál filmet szavazta meg majdnem az összes zsűri a 4. Moveast Nemzetközi Filmfesztiválon, a magyar A nyomozó egy díjat sem kapott, mert "kommersz film". Az október 7. és 14. közötti mustra 20 millió forinttal kevesebb támogatást kapott, mint tavaly, ami teret adott a szervezési bakiknak. De jóval több fiatal érkezett és a hangulat az alkoholmentes ásványvíz ellenére is remek volt: a helyszín meg változatlanul Pécs.

"Tíz percen belül kiderült, hogy az öttagú zsűri négy tagjának az ukrán A folyónál volt a kedvence - mondta az Indexnek Muhi András, a fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke, az Inforg stúdió vezetője a hétfő esti díjátadó utáni fogadáson. Eva Neymann rendezőnő idősebb, szeszélyes anya-lány-párosát bemutató filmje tízezer eurót is kapott az Arany Benjámin-díj mellé. A fesztivál 12 kelet-európai elsőfilmmel sorozta a pécsi Apolló mozi teltházas közönségét, köztük két magyar film is futott: Faur Anna fél éve megbukott Lányok című mozija és Gigor Attila egy hete sikerrel debütált A nyomozója.

"A Lányok nem tetszett a zsűritagoknak. Érdekes viszont, hogy míg a zsűri jól megcsinált filmnek találta A nyomozót, még beszélgetni sem voltak róla hajlandóak" - árulta még el Muhi. Az ok, hogy a film a krimi zsánerműfaja szerint készült, és régi vágásúként csak a szerzői filmeket értékelték, ahogy a FIPRESCI és a diákzsűri is. "Túl kommersz volt nekik" - mondta Pálfi György is, aki egy közönségtalálkozó moderátoraként érkezett Pécsre, de nemcsak neki volt itt Gigor filmje a kedvence, a pécsi közönségnek is: még állójegyet is több tucatnyian vettek 500 forintért.

A nyomozó közönségtalálkozója ugyanolyan hosszú volt, mint a film. A rendezőt utána faggattuk, amint Pusztai Ferenc producerrel és a főszereplő Anger Zsolttal a Bázisban mulattak: Gigornak kedvenc észrevétele a közönségtől az, hogy Czene Csaba alakította korboncok lehet az igazi gyilkos. (Nem ő volt.) Kedvenc "helyi" kérdése pedig: hogy miért váltott a pécsi bölcsésztudományiról a színművészetire. (Mert unta az egyszakos láblógatást.)

Pálfi György a Zsebmozi előtt - Klikk a galériára!

A szerb háború árnyékolta osztálytalálkozóról szóló Huddersfieldet dicsértek többen, azt nem díjazták, míg a lengyel Lukasz Palkowski Rezervátumáról csak gúnyos kritikákat hallottunk, mint az utóbbi idők egyik leghiteltelenebb filmjéről (egy fotósról szól, aki összeveszik barátnőjével, majd Varsó egyik gettónegyedében találja magát), mégis ez lett a diákzsűri kedvence.

"A franc tudja, miért tetszett, de lekötött. Egy percig nem éreztem, hogy hamis lenne - ecsetelte a 20 éves Lang Tamás a háromtagú diákzsűri szombathelyi képviselője, miért választották a Rezervátumot. "Definitív első film. Megvan minden, aminek egy első filmnél meg kell lennie: humor, jó felépítés, jó színészek. Nem akart szépelegni."

Tamás csak a cseh Habcsókokat utálta, de nem azért mert csajfilm. "Nincs bajom a csajokkal - nyugtatta meg az Indexet. - Csak nem jutott túl azon, hogy ábrázol egy hangulatot. Ennyit egy kimerevített capuccino-reklám is tud, abból is látjuk, hogy jól érzik magukat. De ez egészestés hosszúságban elvitte a filmet a szarba."

- Sas Tamás, a fesztivál ötletgazdája most miért hiányzott?
- Az ötlet már megvan.

"Sokan reklamálnak, hogy csak alkoholmentes ásványvíz van" - fogadtak minket a sajtóközpontban, és a laza hangulatban az italra váltható ételjegyeknek köszönhetően később sem csalódtunk. "Sokkal jobban érezzük magunkat itt, mint az általunk látott filmek szereplői - mondta Thomas Rothschild is, a nemzetközi zsűri egyik tagja.

Lang Tamás, diákzsűri

A diákzsűritagok is imádták Pécset a többi megkérdezetthez hasonlóan, de a szervezés szerintük sokszor amatőr volt: "Több arc panaszkodott a vetítésnél is, hogy a feliratok csúsztak, de engem ez sem zökkentett ki és mindenki más is túlélte. - mondta még Tamás. - Kurva aranyos, lelkes szervezők voltak, egy szavunk nem lehetett".

A filmes programokat olyan szűkre állították be, hogy a zsűrinek kávézni sem lett volna elég ideje, így inkább a vetítésekkel csúsztak. "A zsűri ki volt szolgálva, nyilván lehettek volna jobbak a vetítési körülmények, de ez az épületek adottságának kérdése - mondta minderről Muhi András producer. - Heroikusnak tartom, ahogy küzdenek ezzel a fesztivállal, és hogy végül minden teltházzal ment."

- A Huddersfield szerb film nagyon jó.
- A háborús film?
- Minden szerb film háborús.

"Kevesebb film volt, rövidebb ideig hívtuk meg a vendégeket, kevesebb nagyobb koncert volt - sorolta a hiányokat Gyimesi Kinga, a rendezvény főszervezője, miközben épp a 11 férőhelyes, kísérleti, rövid- és kisjátékfilmeket vetítő Zsebmozit szedték szét a Széchenyi téren. Pénzhiány miatt nem állították fel ide a szokásos óriáskivetítőt.

"Hozzávetőleges adatot tudok mondani, a költségvetés még nem is végleges: 60 millió forint pályázati pénzt kaptunk eddig az NKA-tól, és az MMK-tól a filmes rendezvényre. Ez meglehetősen kevés, 20 millióval kevesebb, mint tavaly. 4-5 ember az alapstáb és 35-40-re bővül a rendezvény idejére."

Muhi András producer

"Baromi rosszkedve van Európa keleti szegmensének a versenyfilmek szerint - összegezte a tapasztalatait Muhi. - Értelmiségi üzenettel átitatott filmek, ráadásul humanizmus szempontjából is hibátlanok akarnak lenni: a leszakadtakkal és az alsóbb középosztály bajával foglalkoznak. Az ex-Jugoszláv tagországok meg a polgárháborúból nem tudnak felállni. Az agresszióval, kegyetlenséggel Faur Anna filmje mondjuk jól besorakozott a mezőnybe. Csak a frissességet kerestem hiába."

"Ez nem volt egy erős évjárat - folytatta a producer. - Éreztem a súlyt, a reménytelenséget is, hogy milyen nehéz filmhez jutni a régióban. Amit tudnak a világról, azt megpróbálták belenyomni, mintha attól félnének, hogy nem lesz második film."

"Ez volt a legsikeresebb fesztivál. Először éreztem azt is, hogy nemcsak eljönnek a fiatalok, hanem szeretik is - mondta a záró fogadáson Szekeres Dénes, a fesztivál vezetője. - A Balkán a filmművészetben kurzusba a pécsi egyetemisták jöttek, fiatalok a szervezésbe is belefolytak, a beszélgetés miatt fiatal magyar rendezők is eljöttek végre, a filmekre meg a fiatal nézők." A hétvégén érkezett Pálfi a színművészetis dramaturgszakos tanítványainak a fesztiválról "amatőr bájjal" készített híradóit is élvezte: "ilyen volt a fesztivál is, tök hangulatos."

További videók és kommentelés itt.

Versenyfilmek:

A fesztiválon résztvevő országok: Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Ausztria, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Bulgária, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Macedónia és Magyarország. A verseny szekcióban a beérkezett 34 filmből egy három főből álló előzsűri döntése alapján végül 12 került be a végleges mezőnybe.