Olvasóink eltemették a mozizást

2008.08.23. 12:30
Sem az autósmozit, sem a plázás környezetet nem kedvelik olvasóink, inkább a családias hangulatra és a jó minőségű vetítésre szavaztak az Index nyári mozitesztjén. A szabadtéri mozik többnyire elvéreztek, és a csúcson a projektoros házimozi végzett.

Gyászos meglepetéssel zárult nyári mozitesztünk: bónuszversenyzőnk, a házimozi verte toronymagasan a mezőnyt. A hagyományos mozik hiába vonultattak fel különböző nézőcsalogató eszközöket, sört, jégkását és sportközvetítéseket, olvasóink a kánikulában összeolvadtak az otthoni karosszékkel. Ezt persze eszünkben sincs a szemükre vetni, de legalább tudjuk, hol veszett el az utóbbi években a mozinézők egy része. A szabadtéri mozik dicséretével sem hatottuk meg Önöket, közülük egyedül a kocsmaként is funkcionáló Holdudvar küzdötte be magát az élbolyba.

Mindenhol jó, de legjobb otthon: nyert a házimozi. Klikk!

A félpláza a legjobb

Az összesítés

1. Házimozi: 8,39
2. Kossuth mozi: 6,92
3. Holdudvar 6,72
4. Imax 6,42
5. Uránia 6,36
6. Művész mozi: 5,75
7. Westend tetőterasz: 5,74
8. Palace Westend: 5,55
9. Fő tér: 5,18
10. Autósmozi: 5,13

A hagyományos mozik legjobbjának a Kossuth bizonyult, ami átmenet a plázamozik és a művészmozik között. Itt nem kell egy bevásárlóközponton is átvágnunk magunkat ahhoz, hogy friss filmeket nézhessünk jó minőségben, és az atmoszféra is családiasabb az átlag multiplexhez képest. A Kossuth ezzel 6,92 pontot ért el, de így is majdnem másfél ponttal maradt le a házimozi mögött. A harmadik helyen a Holdudvar végzett, ami a jegy mellé járó whiskey-kólával és a laza margit-szigeti hangulat kombinációjával puhíthatta meg a közönséget. "A legjobb hely a városban" - mondta nekünk a helyről egy külföldi, és ezek szerint nincs ezzel egyedül.

Bár az Aréna Pláza leszorult a dobogóról, a negyedik helyezés sem válik szégyenére. Úgy tűnik, a bőrfoteles VIP-teremért és a 3D-ért bárki elautózik a viszonylag félreeső plázáig. Az ötödik helyen az Uránia kapaszkodott meg, ami szép helyezés ahhoz képest, hogy hollywoodi sikerfilmeket nem vetítenek. A patinás épület miatt mondjuk eleve előnnyel indultak, és a filmfesztiválok is megdobják a népszerűségét.

A nagy vesztes: az autósmozi

Hat pont alatt teljesített a Művész, amin ezek szerint sem a bringásbarát hozzáállás, sem az ingyenessé tett mosdó nem sokat segített. Tesztünk fedett mozijai közül olvasóink legkevésbé a Palace West Endet kedvelik, aminek csak a nyolcadik hely jutott, pedig méréseink szerint itt egészen emberbarát a klíma, adnak sört, és sportközvetítésekkel is újítottak. A szavazókat inkább a plázahangulat és az 1350 forintos alapjegyár riaszthatta vissza.

A nekünk kedves szabadtéri mozik sereghajtók lettek, amire a premierfilmek hiánya ad némi magyarázatot. Hiába a festői kilátás, a kánikulában lágy permetet szóró oszlopok és a nézőteret körbeölelő park, a West End tetőterén megrendezett Tér-Film-Zene vetítéseinek csak 5,74 pontot szavaztak meg. Ez a hetedik helyre volt elég, azaz az előnyök eltörpülnek a vetítés közepes minősége mellett.

Nem jött be a szabatéri ledfal. Klikk!

Az óbudai Fő téren üzemelő vasárnapi mozi a magyar filmkínálattal még ennél is népszerűtlenebb. A kilencedik helyezésen csak azért nem lepődünk meg, mert tesztünk ideje alatt zsinórban kétszer mosta el az eső a vetítést, és messze is esik a belvárostól. Arra viszont nem számítottunk, hogy a legkevesebb pontot a legromantikázósabb helyszín, a főváros egyetlen autósmozija kapja. Az tehát biztos, hogy olvasóink nem lopott csókokért járnak moziba.

Miután tesztünkből a vidéki mozik kimaradtak, várjuk a tippeket, hogy a fővároson kívül hol találunk szerethető mozikat! Írjanak mailt, vagy kommenteljenek!