Koltai Robit a producereim nem engedték

2007.08.29. 16:03
Hajnali érkezése és filmjének sajtóvetítése után hivatalosan is megnyílt Jirí Menzel jelenlétében a 2007-es Moziünnep.

- Melyik temetőben forgattak?
- Nem tudom. Reggel kivittek a Barandov stúdió emberei, este elhoztak.
- Hogy játszott Szabó István a filmjében?
- Úgy hogy felkértem.
- Milyen egy rendező színésznek?
- Magamból kiindulva is elmondhatom, hogy nagyszerű.
- Miért Hrabal regényéből készített filmet?
- Mert a producerek ezt tették le elém.

Ez utóbbi villámválaszról annyit, hogy pedig Bohumil Hrabal személyesen ajánlotta fel még életében a könyvet Menzelnek, aki forgatókönyvírótársa volt évekig, de ahogy Menzel hangsúlyozta, ő sosem elég bátor, hogy elhivatottnak érezze magát egy-egy tervre, csak ha egy pénzember rábeszéli. Meg nem is érdekelte különösebben a megvalósítás, sokáig kerengett a jogtulajdonosok között a terv, amíg három évvel ezelőtt nem léptek.

Kérem, ne vakuzzanak!

Ilyen őszinte hangulatban telt a Puskin moziban rendezett egyórás sajtótájékoztató, ahol azért elmondták a szokásos szavakat a Moziünnep fontosságáról is, például Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, meg a Moziünnep főszervezője Didier Dutour, aki a Franciaországban sikeres Fete du cinema nyomán szervezte meg Magyarországon a programot. A fotósoktól kezdve mindenki a díszvendégre koncentrált, aki ezt egy idő után nehezen viselte. De hát, akinek ilyen felesége van, az csak viselje. A 30 évesen Oscar-díjjal jutalmazott cseh rendező tizenkét éve készítette az Ivan Csonkin közlegény élete és különleges kalandjai című filmjét, és azóta színészként dolgozott, illetve színházi rendezőként.

Menzel elárulta, nem fél a könyv rajongóitól, hiszen "ha mindent meg akartam volna mutatni a regényből, akkor 14 évig tartana megnézni". A szintén tízmilliós népességű Csehországban 900 ezer nézője volt már az Őfelsége pincére voltam című filmnek, és 35 országba adták el forgalmazásra, tudtuk még meg Csurdi Gábortól, a Budapest Film vezetőjétől. Vetítették Szlovákiában és Lengyelországban, és szerepelt az 57. Berlini Filmfesztivál versenyprogramjában is.

"Főiskolás korom óta ismerem Szabó Istvánt, négy nap van közöttünk, és a nagyon fontos volt a plebejusi Csehországba egy ilyen nemesi arc" - magyarázta Oscar-díjas kollégája szerepeltetését cseh milliomosként. Ezzel viszonozta a gesztust: a Rokonok című Szabó-filmben ő szerepelt. Viszont Koltai Róbertnek, aki már rendezte őt a Világszámban, nem tudta, odaadni Marain Labuda úr szerepét, "a producerek jól, csak nem voltak túl okosak" és nem engedték, mert, mint mondták, "ha bolgár a főszereplő, akkor nem lehet a másik magyar". Őfelsége pincérét, Jan Ditét Ivan Barnev alakítja, akit Szófiában három színházi darabban rendezett Menzel, a női főszereplő pedig a német Julia Jentsch.

A tolmács rajongó és barát is egyben

A hatvan forgatási nap alatt Csehország különböző területein forgatták a 780 millió forintnak megfelelő koronából készült mozit, köztük egy olyan kastélyban is, ami azért volt jó állapotban, mert korábban a titkosszolgálat használta, derült még ki.

Bemutatók a Moziünnepen

A Moziünnepen 44 város 86 mozija vesz részt, amelyekben augusztus 30. és szeptember 2. között, négy napon át a közönség mintegy 200 filmet nézhet meg, a jegy egy-egy alkalomra legfeljebb 360 forintba kerül.

Az idén is több filmpremier szerepel a programban: Az Igen, akarom? egy francia romantikus vígjáték Alain Chabat főszereplésével; a Spike Lee rendezte vígjáték, az Utál a csaj Monica Beluccival, Woody Harrelsonnal és John Turturróval a főszerepben; a San Sebastian-i Filmfesztiválon fődíjat nyert Kisfiam; valamint Nicole Blonsky, John Travolta, Christopher Walken és Michelle Pfeiffer főszereplésével a Hajlakk.

Premier előtt a Menzel-filmen kívül további három külföldi alkotás kerül a mozikba: Caravaggio (Derek Jarman), Tideland (Terry Gilliam), valamint a Tini nindzsa teknőcök című produkció. Négy magyar film is bemutatkozik: Kamondi Zoltán Dolinája, Tóth Tamás Farkasa, Novák Erik Zuhanórepülése, valamint Fliegauf Benedek Tejútja.