Plágiummal vádolják a cannes-i győztest

2007.05.29. 13:05
Míg a 60. Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmát szerzett alkotót, Cristian Mungiut Basescu államfő is kitüntette, egy román forgatókönyvíró plagizálással vádolja a győztes Négy hónap, 3 hét és két nap című film direktorát.

Míg a román hírújságok arról cikkeznek, hogy az Arany Pálma a legfontosabb díj a román filmművészet történetében, és olyan címekkel jelennek meg a tudósítások, hogy "A románok az európai film hősei", "Román szökőár Cannes-ban", addig a Hotnews.ro arról számol be, hogy a 39 éves Mungiu filmjére kísértetiesen hasonlító forgatókönyvvel nyert tavaly az HBO forgatókönyv versenyén Dan Mihu forgatókönyvíró, olvasható cannes-i tudósítónk moziblogján.


Jane Fonda átadja az Arany Pálmát Cristian Mungiunak

Ráadásul az újság szerint a Dan Mihu könyvét elbíráló zsűrinek a cannes-i fődíjas film író-rendezője, Cristian Mungiu is a tagja volt. "El vagyok képedve. Hogy egy rendező ne azért üljön be egy zsűribe, hogy egy olyan forgatókönyvírót találjon, akivel együttműködve elkészíthet egy gyártásra alkalmas forgatókönyvet, hanem azért, hogy azt mondja, 'igen, jó az öltet, majd én átírom'?" - háborog Dan Mihu a LiterNet kulturális portál fórumán.

A gyártás helyett csalódás

Itt a vádat is pontosítja az egyébként dráma és prózaíróként indult filmes: "Azzal vádolom Mungiut, hogy ha nem lett volna annak a zsűrinek a tagja, nem írt volna egy sokkoló forgatókönyvet a Ceaucescu-korszak Romániáját jellemző abortuszokról. Nekem ugrott be az ötlet elsőnek és meg is írtam. Mikor Mungiu győzelmének hírét bejelentették, már a gyártás előkészítésén dolgoztunk. Most nem tudok mást csinálni, mint várni a CNC következő támogatási pályázatára."

Mungiu egyébként fél éve szerzett pénzt filmjéhez a nemzeti filmközponttól, a közszolgálati tévétől és néhány szponzortól. A Négy hónap, 3 hét és két nap című filmet nyilatkozata szerint úgy forgatta, hogy közben az utolsó pillanatig írta hozzá a forgatókönyvet.

Különbségek nyomában

Januárban a netre is felkerült Dan Mihu Sa iubesti si sa tragi apa című forgatókönyve, amiből Mihu szerint konkrét jeleneteket is átvettek a Mungiu-filmbe. Ez utóbbi rövid összefoglalója alapján megállapítható, hogy csak az alaptéma hasonló, mindkettő a Ceaucescu rendszer idején elvégzett tiltott abortuszról szól. (Részlet a győztes filmből egyébként a fesztivál honlapján tekinthető meg.)

A nyertes Négy hónap, 3 hét és két nap című film legnagyobb erősségét a színészek és a minimalista filmnyelv adja, aminek kevés köze van Dan Mihu forgatókönyvéhez. A román lapoknak Mungiu-t még nem sikerült elérniük az üggyel kapcsolatban.