Mozikban a keresztény oroszlán

2005.12.08. 17:35
A londoni premieren Károly herceg és Sharon Osbourne is megjelent. A Narnia-könyveket egy teológus írta, most a Disney vitte filmre. 2 hét múlva nálunk is bemutatják 150 millió dolláros fantasyt.

Ma mutatják be Angliában a C.S. Lewis regényfolyamából készült fantasy-t, a Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény-t. A londoni díszbemutatót szerda este tartották a Royal Albert Hallban, a premieren Károly herceg és felesége, Camilla Parker Bowles is részt vett.

Narnia - Premier Londonban
Tilda Swinton
Klikk a képre!

A vörös szőnyeg ezúttal kék volt, a helyszínt pedig fehéren csillogó jégpalotává alakították át, hogy ezzel is Narnia, a filmbeli birodalom örök telére emlékeztessék a vendégeket. Tilda Swinton, aki a filmben Jadist, a Fehér Boszorkányt játssza, fehér ruhában, viágosszőkére festett hajjal érkezett. "Elájultam, amikor először láttam egyben az egészet! Hogy tudták ezt így összehozni és vajon mennyire különbözik a könyvtől?"

Swinton nem is csinál titkot abból, hogy nem olvasta gyerekkorában a C.S. Lewis regényeit, pedig a Narnia krónikáit több nyelvre lefordították és világszerte többmillióan nőttek fel a Pevensie testvérek kalandjain.

A sztoriban a négy testvért, Lucyt, Edmundot, Susant és Peter Pevensie-t a második világháború bombázásai elől Londonból vidékre, egy titokzatos professzor otthonába költöztetik. A professzor házában bujócskázás közben Lucy, a legkisebb Pevensie egy furcsa ruhásszekrényt talál és elrejtőzik benne. Legnagyobb meglepetésére a szekrény átjáró egy varázslatos, örök télbe dermedt világba - ez Narnia. Mind a négyen átlépnek a havas birodalomba és az ő feladatuk lesz, hogy Aslan, a jóságos, bölcs oroszlán segítségével megtörjék a Fehér Boszorkány átkát és elűzzék Narnia telét.

A 150 millió dollárból készült filmhez nagy reményeket fűz a gyártó Disney; sokak már most az új Potter-mozi komoly riválisát látják benne. A Narnia krónikái bemutatója előtt abból is vita kerekedett, vajon milyen mértékben tekinthető keresztény propagandának az eredetileg teológus professzor Lewis műve. A történet bibliai elemekre épül, a jó és rossz összecsapása áll a középpontjában, a bölcs Aslan, az oroszlán figuráját pedig Jézussal szokták kapcsolatba hozni. (A könyv 1988-as magyar kiadása is a Szent István Társulat, az Apostoli Szentszék kiadója gondozásában jelent meg Budapesten. Az M&C Kft. pedig idén jelentette meg a Narnia Krónikáinak első négy kötetét új, javított kiadásban.)

A brit The Telegraph szakírója viszont úgy véli: bár Peter, a legidősebb Pevensie gyerek kereszteslovagokat idéző öltözékben küzd meg a gonosz seregével, a film keresztény vonala egyáltalán nem egyértelmű vagy nyilvánvaló: "kinek mi - a legtöbb gyerek úgysem az allegóriát látja majd benne, hanem az izgalmas kalandot."

A Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény december 22-én debütál a magyar mozikban.