Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irreális mértékű támogatás magyar filmeknek

2006.07.25. 10:34
A Magyar Mozgókép Közalapítvány a költségvetési támogatását milliárdokkal meghaladó mértékben osztott ki támogatást három év alatt. A kuratórium elnöke, Grunwalsky Ferenc szerint nem sértettek törvényt.

A rendelkezésre álló keretnél több mint 4 milliárd forinttal több támogatást ítélt meg a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) 2002 és 2005 közt, állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ), írta keddi számában a Népszabadság.

 Milliárdok és hitelek

Az ÁSZ honlapján közzétett adatok szerint a közalapítvány a rendelkezésre álló 15,6 milliárd helyett 19,7 milliárdról döntött. A támogatások legnagyobb részét játékfilmek kapták, itt a megítélt összeg 42 százalékkal haladta meg a rendelkezésre állót.


Grunwalsky Ferenc és Jancsó Miklós

Az ÁSZ további szabálytalanságokra is rámutatott, számolt be a napilap. Az MMK 200 millió forintnyi bankhitelt vett fel, továbbá a kuratórium engedélyével ugyanekkora hitelhez jutott a közalapítvány tulajdonában álló kft. is.

A kuratórium elnöke, Grunwalsky Ferenc pedig összesen 700 millió forintnyi összegért vállalt kezességet, noha erre sem lett volna törvényi lehetősége.

Az ÁSZ szerint hiányosságok mutatkoznak a közalapítvány pályázati rendszerében is.

Grunwalsky Ferenc a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában azon a véleményen volt, hogy törvényt nem sértettek, a kuratórium a likviditási problémáit oldotta meg a banki alapon történő finanszírozás kialakításával.