Halálos al-Kaida-fenyegetés Omar Sharifnek

2005.11.02. 14:10
A világhírű egyiptomi színész már több botrányt kavart az iszlám világban, zsidó nőkkel csókolózott a vásznon, zsidó kisfiúkkal barátkozott, most pedig egyenesen Szent Pétert játszotta el.
Halálosan megfenyegette az al-Kaida Omar Sharifot, mert eljátszotta Szent Pétert egy olasz tévéfilmben. Az al-Kaida fenyegetése hitelesnek látszik, számolt be a közel-keleti ügyek szakértőjének tartott olasz Adnkronos International hírügynökség. A szájtot ugyanis ezelőtt is rendszeresen használta a terrorszervezet. Ezúttal egy link jelent meg az oldalon, amely a fenyegetést közzétevő lapra mutatott.

"Omar Sharif bebizonyította, hogy közel áll a keresztes bálványimádáshoz - szól az al-Kaida fenyegetése - Ő maga is egy keresztes, aki támadja az iszlámot és a muszlimokat, és az olaszok előtt tetszeleg. Testvérek, azt a tanácsot adjuk nektek, hogy öljétek meg őt."

Hangok

A filmmel kapcsolatban egyébként nem ez volt az első meglepő hír. A 73 éves egyiptomi színész korábban ugyanis arról számolt be, hogy hangokat hallott a forgatás alatt. Sharif nagy jelentőséget tulajdonított ennek a szerepnek, számolt be a Guardian: "Szent Péter karaktere olyan fontos számomra, hogy még most is nehezen beszélek erről a témáról. Nehéz lesz ezek után bármi egyebet eljátszanom."

A színész, akit eredetileg Michael Chalhoubnak hívtak, egyébként keresztény családban született. Csak 1950-ben tért át az iszlámra, amikor elvette Faten Hamama egyiptomi filmdívát. Az iszlám világot először 1968-ban háborította fel, amikor a Funny Girl című amerikai filmben megcsókolt egy zsidó nőt, Barbra Streisandot. A filmet be is tiltották Egyiptomban.

Hasonló botrányt kavart a 2003-as francia filmjével, a Monsieur Ibrahim és a Korán virágai című darabbal, amiben az általa alakított muszlim boltos barátságot köt egy fiatal, zsidó fiúval. Sharif egy ausztrál csatornának adott interjújában ellentmondásosan nyilatkozott hitével kapcsolatban is: "Mindenben és semmiben sem hiszek. Az első dolog, amit tanultam hittanon az az volt, hogy isten maga az igazság, de én nem látok igazságosságot ebben a világban. "