A féltékeny orosz producer újra pénzeli a Penthouse-popcsillagot

2006.04.12. 12:54
Veszekedő élettársak, Penthouse címlaplányok, és SZU-27-es propagandafilm. Az orosz filmipar évente száz filmet készít, kettőben egy magyar stábtag is dolgozott. Vele beszélgettünk.

"A film egy hattagú elitalakulat kalandjait követi nyomon: egy elszabadult vírus elállatiasítja egy földalatti kutatólabor teljes személyzetét, a helyzet stabilizálása után az immár megfertőződött csapat a 78-as paragrafus értelmében önmagát likvidálni kényszerül. Az öngyilkosság helyett azonban úgy határoznak, egymást fogják likvidálni párbaj (kés, pisztoly, ökölharc) formájában. " - foglalta össze kezdésként a Paragraf 78 című film sztoriját a névtelenséget kérő munkatárs.

A "kommandós-szamurájos-sci-fi-fantasy" film az évente százas nagyságrendű nagyjátékfilmet produkáló orosz filmipar egyik közepesen nagy költségvetésű példája.

"Képzeljük el a BNV legnagyobb csarnokát. Körülbelül ekkora építményben húzták fel a film díszleteit" - jelezte a projekt nagyságát a stábtag.

Az orosz stáb gyakran röhög magán


Nézze meg képeinket!

A film egyszer került anyagi zavarba, amikor a női főszereplőt játszó helyi híresség, Slava, összeveszett az élettársával. Az üzletember ugyanis a film egyik támogatója, és nem kevés pénzt fektetett a Paragraf 78-ba, többek között azért, hogy a popsztár főszerepet kapjon benne.

"A film forgatása a megvont források miatt több napig állt. Miután a Penthouse meztelen címlapképéről is ismert popcsillag és az üzletember kibékültek, a film is zökkenőmentesen és biztos anyagi fedezettel fejeződött be" - árulta el informátorunk.

"Ezek mind tiszta ügyek" - válaszolta arra a kérdésünkre, hogy mennyire folyik bele az orosz filmiparba a maffia, netán mennyire működik az oligarchák pénzmosodájaként egy-egy produkció.

"Oroszországban számos magántőkéből készült helyi film látható, ugyanis a piac nagysága miatt megéri filmbe fektetni az üzletembereknek" - fogalmazott. Az érdekes szponzorációs megoldások szemléltetésére a magyar stábtag egy előző munkáját hozta példának: a Zerkalnije Vajni című filmbe valószínűleg a repülőgépipar fektetett be nagyobb összeget, így az akciófilm gyakorlatilag egy SZU 27-es reklámfilmje lett.

A rendező az úr

"Annak ellenére, hogy jelentős magánbefektetők állnak egy-egy film mögött, a produkciót mégsem a producer irányítja: általában latba vet mindent, hogy a film a rendező elképzelései és igényei szerint készüljön el.A hollywoodi mintával ellentétben az orosz filmek teljhatalmú ura a rendező. A Paragraf 78 például a tervezett 10 hét helyett 22 hét alatt forgott le, a rendező, Mihail Kleborodov perfekcionizmusa miatt. Ezzel párhuzamosan azonban meglepő rugalmasság is jellemzi a stábokat: ha valami nem működik, akár az utolsó pillanatban is készek változtatni a forgatókönyvön".

"Az olcsó helyi munkaerőnek a hagyományosan sajátos helyi viszonyoknak köszönhetően nem ritka, hogy egy melót több ember csinál" fogalmazott a magyar filmszakember. A technikai háttérről szólva kijelentette, hogy bár kevés a jó és modern technika, ezen a területen fejlődés tapasztalható.

"Profi hozzáállás, és egészséges önirónia jellemzi az orosz filmeseket. Gyakran röhögnek egymáson és magukon." - értékelte az orosz stáb mentalitását a magyar munkatárs.