Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Rendben volt a csókjelenet, olyan, mintha lányt csókolnék

2006.03.06. 01:42
Káprázatos sztárok, izgalmas interjúk a vörös szőnyegen, a visszaszámlálás folytatódik, mondta egy riporter a Los Angeles-i Kodak filmszínház előtt hajnali fél kettőkor. És a gálának talán ez a bevonulós része volt a legizgalmasabb. Később az egyetlen meglepetést az okozta, hogy az Ütközések hozta el a legjobb film díját A túl a barátságon című meleg cowboyfilm elől. Oscar-közvetítés percről percre.

01:25 "Nem nagyon foglalkoztat a nyerés, inkább szeretnék inni ma este" - jelentette be kezdésként a limuzinból kiszállva gyémántgombos ingben, szmokingban a frissen érkezett George Clooney, aki legjobb rendezőként és legjobb színészként is esélyes az aranyszoborra. Morgan Freeman, az amerikaiak nagy kedvence csillogó fülbevalóval és a feleségével integetve érkezik közben, de nem áll meg a riporter kedvéért. Újságírók ismertetik az Oscar idei felhozatalát: "A nagy stúdiók kevesen vállalják be a rizikós történetet. A kis stúdiók kis témával, kis történetekkel jelentkeznek. Eljutottunk oda a XXI. században, hogy hozzá merjenek nyúlni olyan témához, ami ideig tabutémának számított."

Galéria
"Szeretnék inni"

Ezzel a három meleg (Túl a barátságon, Capote, Tansamerica) és öt politikai filmre (Ütközések, Good Night and Good Luck, München, Sziriána, Mennyország most) utalnak, hiszen az idei Oscar ezeknek a filmeknek a csatározását jelenti.

Tizenötezer csak a sajtósok száma, mondja a riporter, de mielőtt a show megkezdődik divatszakértők dicsérik hosszan Jessic Alba Versace ruháját, valamint Nicole Kidman és Sandra Bullock estélyiét. "Sandra zsebet is hord rajta, így az őt kísérő Keanu Reevesnek nem kell helyette semmit cipelnie."

01:45 "Rendben volt a csókjelenet, olyan, mintha lányt csókolnék" - mondja Jake Gyllenhaal, a Túl a barátságon meleg cowboyfilm főszereplője, akit legjobbmellékszereplő-díjra jelöltek (és itt még nem tudja, hogy a díjat nem kapja meg). Aztán már itt is van uszályos, derékig dekoltált estélyiben Felicity Huffman, a Született feleségek sztárja, akit Transamerica transzvesztita főszereplőjeként a legjobb színésznő díjára esélyes. A szerep kedvéért a színésznő elmélyítette a hangját. "A férjem megkért, hogy ha így beszélek, fel ne hívjam telefonon" - magyarázza a Fargóban szereplő William H. Macyről. Majd a sorozatbeli barátnői felvételről üdvözlik, amitől a színésznő persze azonnal sírva fakad. "Ja, és kösz, hogy tönkretette a sminkemet" - mondja a riporternek.

Közben megérkezett Reese Witherspoon is, aki a countryénekes, June Carter szerepében még esélyesebb a legjobb női Oscarra. "Régen csak otthon mert énekelni a fürdőszobában" - mondja férje, a szintén színész Ryan Philipp, és azt is hozzáteszi, hogy gyerekeik otthon nézik, nyer-e a mama.

01:48 Már csak 11 perc, és elkezdődik a 78. Oscar-gála.

Most már a Kodak Filmszínház nézőterét mutatják. "Sok vér fog folyni" - jósolja Eric Bana, a München című Spielberg-film Moszad-ügynöke, akit már az ülőhelyén faggatnak. A kamera viszont hamar otthagyja, és inkább többször az első sorban ülő Jack Nicholsonra téved.

02:00 "Jon Stewart vagyok, köszöntöm Önöket a 78. Oscar-gálán" - kezdi az amerikai showman, a The Daily Show című tévéműsor házigazdája a ceremóniát, miután egy kisfilmben ironikusan szemléltették, hányan mondták vissza Billy Crystaltól Whoopi Goldbergig a felkérést, hogy végül a 44 éves másodvonalbeli showman legyen a házigazda. "Több százmillióan néznek minket - teszi hozzá, és már el is süti az első poént, az egyetlent az est folyamán, amin senki nem nevet: - Ezeknek felét hamarosan Angelina Jolie adoptálja." Pedig mindenki érti a célzást, a színésznő már két árvát is örökbe fogadott.

2:17 "Az Oscart kapja, George Clooney" - jelenti be a fodros törtfehér estélyijében Nicole Kidman a legjobb férfi mellékszereplő díját. "Hát ez azt jelenti, hogy a rendezésért már nem nyerhetek" - köszöni meg Clooney a díjat. A Batmanként megismert színészt a Sziriána című politikai krimiben nyújtott alakításáért jelölték, emellett a Good Night and Good Luck rendezéséért is, de úgy látszik, erről az esélyről már lemondott.

2:32-kor Reese Witherspoon lép a színre, hogy teljesen hagyományosan és poénmentesen hirdesse ki a legjobb animációs film díjazottját. "És aki nyert, a Wallace & Gromit és az Elvetemült Veteménylény" - mondja. "Ha rossz filmet csinálsz, egyedül viszed el a balhét, de a siker mindenkié. Hajrá srácok, hajrá Wallace és Gromit!" - köszönik meg az alkotók.

Galéria
Aniston sem egyedül érkezett

2:45 "Miközben időt és energiát nem kímélünk ruháink kiválasztásába, csak az öt legjobb kosztüm díjára jelölt filmben szereplő ruhák fontosak ma este" - jelentette be Jennifer Aniston egy nagy gonddal kiválasztott uszályos fekete ruhában, a megszokott fanyar arckifejkezésével kísérve. A legjobb jelmez díját Colin Edward kapta az Egy gésa emlékirataiban szereplő, harmincas évek japán kimonóira emlékeztető öltözékekért, amit elsősorban lányának és a Sonynak köszönt.

Díjat vihetett haza még negyedórán belül a King Kong alkotó csapata a "visual effectekért", és a Narnia krónikája a legjobb sminkért. "Nahát, nem a Remény bajnoka nyert a smink kategóriában? - kérdezte később Stewart. - Russel Crowe-t olyan élethűen sminkelték, mintha csak verekedett volna."

"És a legjobb mellékszereplő Rachel Weisz Az elszánt diplomatában nyújtott alakításáért" - jelenti be 03:00-kor Morgan Freeman, miután felsorolta a jelölteket: "öt gyönyörű arcot láthatunk itt ma". A magyar származású, hét hónapos terhes színésznő feketében érkezett. "Sokakkal kell osztozzak a díjon" - kezdi, és angol akcentussal hosszas felsorolást tart.

03:21 "És az Oscart nyerte - a Pingvinek vándorlása" - jelenti be utána a dokumentumfilm kategória győztesét Charlize Theron. "Ha újra kezdhetném, megint a pingvinekről forgatnék. Bocsánat az angol tudásomért" - köszönget az alkotó francia kiejtéssel, kezében hatalmas plüsspingvin.

03:35 "Már a némafilmek korában is fontos volt a zene" - olvassa fel erős akcentussal beszédét Salma Hayek, akinek Robert Vetica sztárfodrász 2000 dollárért egyenesítette ki a haját az eseményre. A kategóriagyőztes a Túl a barátságon filmzenéje lett. "Anyámnak és Argentínának köszönöm a díjat" - zárja le lelkes beszédét a zeneszerző. Ezután a legjobb hangkeverést a King Kong kapta.

Galéria
Robert Altman még 40 évig forgat

04: 03 "A M.A.S.H., filmek, a M.A.S.H., tévék" - vezette be viccesen esetlenül, egymással veszekedve Meryl Streep és az Elnök embereiből is ismert Lily Tomlin az életműdíjas Robert Altmant, utalva a rendező improvizálós technikájára és arra, hogy, új filmjében, a Prairie Home Companionban veszekedős nővéreket alakítanak.

"Kicsit megijedtem, amikor értesített az Akadémia a díjról, mert ez azt jelenti, hogy mindennek vége - kezdte beszédét a rendező, aki egyébként a M.A.S.H.-en kívül olyan filmeket is jegyez még, mint a Rövidre vágva, a Nashville vagy A játékos. - De inkább úgy tekintek erre a díjra, mintha egy hosszú filmet készítettem volna, és ezt díjaznák." Közben már megtapsolták a 81 éves filmest, pedig még nem végzett: "El kell mondanom az igazságot - szakította félbe az ünneplést meghaladva az engedélyezett negyven másodperces keretet. - Tizenöt éve szívátültetésem volt, és egy harmincas nő szívét kaptam meg. Ha így nézzük, túl korán kaptam meg a díjat, hiszen akár még negyven évig is dolgozhatok."

04:30 A King Kong harmadik, hangvágásért megítélt díját jelentette be az Alias akciófilm kettős ügynökét alakító Jennifer Garner, miután majdnem elcsúszott az estélyi ruhájában. "Hupsz, magam csinálom a kaszkadőrjeleneteimet" - vágta ki magát.

04:37 "Rájöttem, hogy több százmillióan nézik most a tévét, úgyhogy konicsiva, bonszoár" - konferálja fel a legjobb külföldi film díját Will Smith, amit az esélyes Sophie Scholl című német film illetve a Mennyország most című palesztin mozi helyett a dél-afrikai Tsotsi nyert. "Viva Afrika!" - kiabálja Gavin Hood rendező köszönetképp.

04: 40A legjobb vágás díját, amelyet a csillogó fekete estélyiben Zhang Ziyi adott át, az Ütközések nyerte. A túl a barátságon nagy ellenfelének kikiáltott filmnek ez az első díja az este.

Galéria
Reese Witherspoon,
aki mit sem sejtett

04:47-kor megszületett a Capote című film első díja is: Philip Seymour Hoffman a legjobb férfi főszereplő, amit Hilary Swanktől vett át. Bár a karakterszínészként ismert Hoffman 16 éves korában megígérte, ha Oscart kap, ugat a színpadon, nem tette. "Légy büszke ma mama, mert mi büszkék vagyunk rá. Négy gyereket neveltél fel, erről meg kell emlékezzünk" - mondja.

04:55 A kétszeres Oscar-díjas John Travolta lép ezután a színpadra, hogy átadja a legjobb operatőrnek járó kitüntetést, amit Dion Beebe-nek ítéltek Az egy gésa emlékirataiért. Következik a legjobb női szereplő.

05:00 "Soha életemben nem gondoltam, hogy egyszer itt leszek" - mondja Reese Witherspoon arany ruhában, remegő hangon, hadarva, a sírás határán, miután megkapta A nyughatatlan countryénekes megformálásért járó aranyszobrot. - Johnny Cash mindig arról volt híres, hogy kalapot emelt mások előtt, szeretném ezt én is megtenni. June Carternek köszönöm, aki egy igazi nő volt, nagyon jó volt megformálni, a partneremnek Joaquin Phoenixnek, mert nagyon szerencsés vagyok, hogy vele járhattam végig ezt az utat. Köszönöm a szüleimnek, akiknek mindegy, hogy ágyazok, vagy filmet forgatok, mindig ugyanannyira büszkék rám. Köszönöm férjemnek, hogy mellettem állt, és két gyerekemnek. Most már nyertem, mehettek aludni!"

05:11 Dustin Hoffman harangozza be a legjobb eredeti forgatókönyv díját, amit az esélyesnek hitt Sziriana helyett a Túl a barátságon meleg cowboyfilm nyeri. "Ahogy így nézem ezt a filmet, csak magamra tudok gondolni: milyen is vagyok farmerben?" - jegyzi meg utána Stewart.

Galéria
Ang Lee csak legjobb rendező lett

05:21 Tom Hanks jelenti be a legjobb rendezés kategória nyertesét, és megint A túl a barátságon kerül sorra. "Ez a film nemcsak azt mutatja meg, hogy hogyan fogadjuk el a homoszexualitást - köszönte meg az elismerést Ang Lee, a film rendezője -, hanem, hogy a szerelem milyen fontos, és hatalmas az életükben. Köszönöm a stúdiónak a támogatást. Ezt a filmet azután forgattam, hogy édesapám meghalt, az ő emlékére készítettem. Köszönöm Tajvanban élő édesanyámnak és családomnak is."

Ezután következett a fődíjas kihirdetése, a The Sun fogadási tétjei mellett az Index olvasói is A túl a barátságont tippelték nyertesnek.

05:22 "És a legjobb film - vezette be ezután a nagy ovációval fogadott Jack Nicholson az est egyetlen meglepetését, amit ugye csak a legóvatosabbak sejtettek - az Ütközések." Cathy Schulman, a film producere köszönte meg a díjat, de olyan hosszan tette, hogy szemrebbenés nélkül lekeverték.

Már csak annyi idő maradt, hogy a ceremóniamester egy mondattal lezárja a showt: "Köszönjük, hogy nézték a gálát, jó éjszakát, vezessenek óvatosan!"