Judit
3 °C
7 °C

Senki nem ért a filmplakátokhoz! Szemét, fertő, panama!

2007.02.07. 17:44
A Randevú című filmé lett a leggyengébb filmplakát-díj a Hutlassa Tamás által szemlén megrendezett Magyar Filmplakát Kiállítás és Verseny 2007 indexes szavazásán.

A leggyengébbnek a Randevú című film plakátját találták olvasóink. A győztes plakáton a hajléktalant alakító Pap Vera tologat elmélyülten egy kukát. Felhívásunkra több mint 9000-en szavaztak, rendesen végigkattintgatva mind a 37 versenyző remekét. A pontszámok alapján kijelenthetjük, hogy hivatalosan is pocsék a 2006-os, Magyarországon készült plakátok átlagszínvonala. A Randevúról néhány olvasónk külön mailben is megemlékezett: "Vérlázító, hogy nincs 0-ás pont a listán, és a Randevút 1-esre kell értékeljem - írta például sztarszki. - Ez oly fájó számomra, mint a menzán sárgaborófőzeléket enni! Elértük a mélypontot, innen már csak felfelé vezethet az út."


A Randevú, a Tibor vagyok, hódítani akarok és a Szűzijáték plakátja
A három legrosszabb

Második leggyengébb önök szerint a Gregor Bernadett mellét bemutató Tibor vagyok, hódítani akarok poszter lett ("szegény Németh Kristóf, itt még azt hitte, ennél nem kerülhet rosszabb helyre" - sajnálkozik egy szavazónk). És harmadik az üveggömbben dugó fiatal szerelmeseket ábrázoló Szűzijáték című film plakátja lett. "Na, ez is szánalmasan néz ki - jelentette karcsi a technikatanár kinézetű férfiról, aki a plakát kétharmadát elfoglalja. - Ráadásul baromira közel kell hajolnunk, hogy lássuk mi van az üveggömbben."

Szuicid hajlamú vizuálarcok

"A tavalyi mérleg hányinger, harmincvalahány csapnivalóan rossz filmplakát. A tavalyelőtti és az azelőtti, meg az azelőtti is ilyen csapnivalóan rossz volt" - írta levelében nekünk Pócs Péter is, akit Réz András a megnyitón hosszan méltatott a Szerencsés Dániel című film plakát megtervezése miatt.

"Ha én a magyar vizuális oktatási rendszer egyetemi tanára lennék, akkor sem vállalnám egy ilyen szégyenteljes anyag minősítését, sőt díjazását, ha a laudálók között volt diákjaim lennének" - írta Pócs, majd hozzátette: "Ha én producer volnék, azon gondolkodnék, kinek nagyobb a szégyene, a sara abban, hogy ilyen remekművek születhetnek, magukat szakembereknek nevezők ezeket méricskélik, majd olyan volumenű díjakat osztanak, hogy azon elpirulnak a nemzetközi plakát biennálék szervezői."

Díjazottak

A Sztornó plakátja

A 38. Magyar Filmszemle kísérőprogramjaként megrendezett Filmplakát Kiállítás és Verseny szakmai díját a Sztorno című film plakátja, míg a közönségdíjat a Szabadság, szerelemé kapta. A Sztorno plakátját Behan Mária, a Pappermann Produkció munkatársa tervezte, a SzaSzé-é Kovács Gergő, az ACG.HEY reklámügynökség grafikusának munkája.
Az "Év plakátja" díjak mellé a tervezők egy-egy Samsung CLP-650 színes lézernyomtatót nyertek és száz óriásplakát megjelenést biztosító outdoor csomagot, amit következő filmjük kampánya során használhatnak fel.
A szakmai díjat szakemberekből álló zsűri ítélte oda: Molnár Kálmán, Molnár Gyula, Zsótér László grafikusművész és dr. Nagy Bálint, a Magyar Reklámszövetség elnöke.

Az Indexnek egy ipari tanuló akit szintén megrázott a plakátok minősége azt írta: "Ha filmrendező lennék, lehet hogy én is a fiamnak/unokaöcsémnek adnám a zsíros plakátmegrendelést. Elvégre a család és a szeretet fontosabb, mint egy-két szuicid hajlamú vizuálarc siráma. Meg hát a rokonok. Meg a kozanosztra."

Önmagában ciki

Egy másik felháborodott olvasó szerint "a legnagyobb probléma a szavazással, hogy a feltett plakátok közül csak kettő esik a grafikailag egyáltalán értékelhető kategóriába, a többi sajnos említésre sem érdemes". Mindennél többet elárul a véleményéről a következő: "A filmplakát-kiállítás plakátja is átütően nulla". Janisch szerint viszont a "mostani anyagból még az egyik legjobb magának a kiállításnak a plakátja. Ami azért önmagában is ciki."

"Valójában hagyhatnánk az egészet a fenébe. Senki nem ért a plakátokhoz, mindenki csak össze-vissza beszél, sehol a szakszerűség, sehol a művészet, szemét, fertő, panama! - szólt hozzá a szervező Hutlassa Tamás a filmhu fórumán a támadásokra: De az otthoni hőzöngés helyett, más utat választottam. Elhatároztam, hogy segítek változtatni a helyzeten. Ehhez egy lehetséges eszköznek tekintem a kiállítást. Igen kiállítás, ahol látni lehet, hogy hol tartunk. Nézzétek, már meg, mit csináltok! Tényleg erre vagytok képesek? Ez ma a magyar filmplakát tervezés?".

Ezután a szemletanács elnöke, Janisch Attila próbálta levonni a konzekvenciát. "A plakátok átlagszínvonala lesújtó, ötlettelen, ezerszer látott újrázása a legtöbbjük. Amikor néhány éve elkezdtem foglalkozni a számítógépes grafikával, rájöttem, hogy milyen felkészületlen csávók készítenek plakátokat, óriásmocskokat. Ehhez nem igazán kell se szaktudás, se tehetség. Könnyen belefulladhatunk a vizuális sivárságba, ennek a fuldoklásnak az ellenében remélnék én friss levegőt." De lehet, tesszük hozzá, hogy az utópisztikus jövőben, ahol a szemlén is versenyző magyar filmek alacsony átlagszínvonala magától kezd javulni, majd az magával húzza a plakátokét is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?