Egy film alapján menthetik fel Polanskit

2008.07.17. 15:30
Polanski és ügyvédje a rendező elleni 1978-as ítéletet a Sundance-en levetített Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilmmel érvényteleníttetné.

A Los Angeles-i kerületi ügyészséget Douglas Dalton, Polanski ügyvédje arra kérte, hogy érvénytelenítse a kiskorú elleni erőszak miatti ítéletét a Polanskiról készült 2008-as dokumentumfilm állításai alapján, írja a New York Times. Dalton akkor 43 éves ügyfele az ítélet után elmenekült az Egyesült Államokból. A filmet az idei Sundance Filmfesztiválon mutatták be.

Marina Zenovich dokumentumfilmje, a Roman Polanski: Wanted and Desired elkészítésekor felkereste az ügy összes érintettjét, és a 74 éves rendezőn kívül mindenki nyilatkozott, még az áldozat, Samantha Geimer is.

A korábban kerületi ügyészként működő David Wells például arról beszélt, hogy hogyan látta el az ügyben eljáró bírót, Rittenbandet tanácsokkal. Egy keddi telefoninterjúban Polanski ügyvédje elmondta, hogy a Wells által leírt kapcsolata a bíróval a kaliforniai törvényeket és jogi etikát is megsértette, akkoriban ugyanis Wells hivatalosan nem dolgozott a Polanski-ügyön. "Elképzelhető egy olyan indítvány, hogy eljárási hiba miatt ejtsék az ügyet" - mondta még az ügyvéd.

A dokumentumfilm ötlete azután született meg, hogy a Rosemary gyermeke és a Kínai negyed rendezőjét 2003-ban Oscarra jelölték A zongoristáért, és bár meg is kapta, csak a deauville-i filmfesztiválon adhatta át neki Harrison Ford a szobrot, hisz az elfogató parancs máig érvényben van Polanski ellen az Egyesült Államokban.

A film bemutatja azt is, hogy a Párizsban született és szüleivel éppen a náci megszállás előtt hazatérő, holokauszt-túlélő Polanskit elismerik Franciaországban, és hogy a rendező addig nem akar visszatérni az Államokba, amíg ügyét nem tisztázzák, az amerikai igazságszolgáltatás pedig csak akkor hajlandó tisztázni őt, ha visszatér.