Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elvesztette a Micimackó-pert a Disney

2007.02.19. 10:48
A Micimackó jogait akarta elvenni a tulajdonostól a világ második legnagyobb médiacége, a Disney, de kudarcot vallott, jelenti a Bloomberg. Korábban Milne utódai is elvesztettek egy hasonló pert. A következő felvonásban a jogutód a rajzfilmgyártó szemeteseiben talált bizonyítékok alapján pereli vissza a Disney-t kétmilliárd dollárra.
A Los Angeles-i bíróság kimondta, hogy a Disney nem vitathatja el a jelenlegi tulajdonostól a Micimackó jogait. A Disney több mint négy évtizede húz hasznot Milne mesefigurájából, de a jogok Stephen Slesingernél vannak, aki még 1930-ban állapodott meg Milnével. Az ítélet egy tizenhat éves jogi vitát helyezett új mederbe, ami a Disney és a jogokat birtokló Slesinger között folyik.

"Ez mindenképpen visszalépést jelent a Disney-nek" - kommentálta az esetet egy szerzői jogokkal foglalkozó Los Angeles-i jogász - a társaság sikertelenül próbált jogi úton megszabadulni egy számára kellemetlen üzleti partnertől."

Már Milne unokájának sem sikerült

A könyvkiadással foglalkozó Stephen Slesinger 1930-ban szerezte meg a Micimackó eladási jogait az Államok és Kanada területére magától A.A. Milnétől. Később, 1961-ben a Disney is megszerzett bizonyos jogokat az író özvegyétől.

Milne 1926-os könyvének egyik illusztrációja és a Disney Micimackója

Kezdetben a két fél úgy egyezett meg, hogy a Disney-től Slesinger cége szerzői jogdíjként a Micimackó eladásából származó bevételek négy százalékát kapja, Milne jogutódjai pedig két és fél százalékot. 83-ban a megállapodást új feltételekkel meghosszabbították. Ezt a szerződést támadta most a Disney, és 2004-ben Milne unokája, Clare Milne, próbálta meg hasonló úton elperelni Slesingertől a jogokat.

Kétmilliárd dollár a tét

A bíróság mostani döntésével a jogbirtokos újra benyújthatja több mint kétmilliárd dolláros követelését a rajzfilmgyártóval szemben. "Miután a Disney jogtalan követelését elutasították, újra perelhetjük a céget - reagált a hírre Slesinger ügyvédje, majd sorolta a tételeket - a szerzői jogok megsértéséért, szabadalombitorlásért, szerződésszegésért, és azért, hogy tudatosan kisebb részesedét fizettek az ügyfelemnek, amiért kétmilliárd dollár kártérítést követelünk."

91-ben már perelte Slesinger a Disney-t, akkor azt állították, hogy letagadta a Micimackóból származó bevételek egy részét. Akkor a követelést azért vetették el, mert a bíró megtudta, hogy Slesinger a Disney szemeteseiből illegálisan jutott bizonyítékokhoz.