Elvesztette a Micimackó-pert a Disney

2007.02.19. 10:48
A Micimackó jogait akarta elvenni a tulajdonostól a világ második legnagyobb médiacége, a Disney, de kudarcot vallott, jelenti a Bloomberg. Korábban Milne utódai is elvesztettek egy hasonló pert. A következő felvonásban a jogutód a rajzfilmgyártó szemeteseiben talált bizonyítékok alapján pereli vissza a Disney-t kétmilliárd dollárra.
A Los Angeles-i bíróság kimondta, hogy a Disney nem vitathatja el a jelenlegi tulajdonostól a Micimackó jogait. A Disney több mint négy évtizede húz hasznot Milne mesefigurájából, de a jogok Stephen Slesingernél vannak, aki még 1930-ban állapodott meg Milnével. Az ítélet egy tizenhat éves jogi vitát helyezett új mederbe, ami a Disney és a jogokat birtokló Slesinger között folyik.

"Ez mindenképpen visszalépést jelent a Disney-nek" - kommentálta az esetet egy szerzői jogokkal foglalkozó Los Angeles-i jogász - a társaság sikertelenül próbált jogi úton megszabadulni egy számára kellemetlen üzleti partnertől."

Már Milne unokájának sem sikerült

A könyvkiadással foglalkozó Stephen Slesinger 1930-ban szerezte meg a Micimackó eladási jogait az Államok és Kanada területére magától A.A. Milnétől. Később, 1961-ben a Disney is megszerzett bizonyos jogokat az író özvegyétől.

Milne 1926-os könyvének egyik illusztrációja és a Disney Micimackója

Kezdetben a két fél úgy egyezett meg, hogy a Disney-től Slesinger cége szerzői jogdíjként a Micimackó eladásából származó bevételek négy százalékát kapja, Milne jogutódjai pedig két és fél százalékot. 83-ban a megállapodást új feltételekkel meghosszabbították. Ezt a szerződést támadta most a Disney, és 2004-ben Milne unokája, Clare Milne, próbálta meg hasonló úton elperelni Slesingertől a jogokat.

Kétmilliárd dollár a tét

A bíróság mostani döntésével a jogbirtokos újra benyújthatja több mint kétmilliárd dolláros követelését a rajzfilmgyártóval szemben. "Miután a Disney jogtalan követelését elutasították, újra perelhetjük a céget - reagált a hírre Slesinger ügyvédje, majd sorolta a tételeket - a szerzői jogok megsértéséért, szabadalombitorlásért, szerződésszegésért, és azért, hogy tudatosan kisebb részesedét fizettek az ügyfelemnek, amiért kétmilliárd dollár kártérítést követelünk."

91-ben már perelte Slesinger a Disney-t, akkor azt állították, hogy letagadta a Micimackóból származó bevételek egy részét. Akkor a követelést azért vetették el, mert a bíró megtudta, hogy Slesinger a Disney szemeteseiből illegálisan jutott bizonyítékokhoz.