Judit
2 °C
7 °C

Helyettesítik Puskást

2006.09.29. 13:50
Puskás Ferencet súlyos egészségi állapota miatt digitálisan feljavított archív felvételekkel helyettesítik a róla készült dokumentumfilmben, emellett világhírű futballsztárokkal is forgatnak. A kész anyagból egy 50 perces tévéfilm, egy mozifilm és háromrészes dvd is készül Almási Tamás irányításával. Beindult a Puskás-biznisz.

A világ hírügynökségei nagy figyelemmel kísérik Puskás Ferenc állapotát. Miközben a napokban szurkolók mutatták ki Puskás iránti rajongásukat Athénban is, felkerestük a Puskás-filmek alkotóit, hol tartanak a munkálatokkal. "A 20. század legismertebb sztorija Puskás Ferencé, ami összekapcsolódik a magyar történelem második legismertebb történetével, az 1956-os eseményekkel"- mutat rá a magyar történelem hangsúlyaira Szöllősi György forgatókönyvíró és a Puskás Ferencről szóló életrajzi könyv szerzője. Az S.O.S. szerelem! című filmet gyártó produkciós cég egyszerre készíti a Puskás Ferencről szóló dokumentum- és játékfilmet, a televíziós és a dvd változatot.

Maradona a hízásról, Zidane az agresszióról

Mitől lesz izgalmas a dokumentumfilm egy olyan mai gyerek számára, aki ma már simán megcsinálja ugyanazt a visszahúzós cselt, mint Öcsi bácsi Bernben? "Nagyon szeretnék világsztárokat néhány mondat erejéig megszólaltatni - válaszolta kérdésünkre Almási Tamás rendező, aki a Sejtjeink című dokumentumfilmmel elnyerte a filmszemle díját, majd a mozikban is nagy közönségsikert ért el. Hozzátette: "Maradonánál az érdekelne, ő miért nem tudott visszatérni, lefogyni, hiszen Puskás 31 évesen 18 kilót fogyott. Hagitól, hogy milyen volt egy diktatúrából külföldre menni. Pelétől, milyen szegény sorsból sztárrá emelkedni, Rooneytól és Zidane-tól is kérdeznék a szükségesnél több agresszivitásról és a bűnbánatról. Tehát olyasmiket, amik Puskás sportolói életében is előfordultak."

A film legnagyobb kihívását Almási számára az jelenti, hogy Puskás nem tudja elbeszélni saját életét, mivel "ő egy inaktív hős, vele már nem tudunk interjúzni, évek óta távol él a világtól átvitt értelemben is. Családja, szerettei, rajongói aggódnak érte. Felesége 6 éve minden nap bejár hozzá a kórházba. Erre a dramaturgiai helyzetre szeretnék építeni."

Inaktív hős

"A filmnek nem célja ebben az állapotban megmutatni Puskás Ferencet. Ha a fim tartalmához bármit is hozzátesz, akkor megmutatjuk, de egyébként nem" - ismertette az alkotók véleményét Kaszás Géza, a film egyik producere, a ReceptKlub műsorvezetője. A film hangsúlyosan az archív anyagokra épít, amiket majd digitálisan javítanak fel, hogy utána belenagyíthassanak vagy beleközelíthessenek. Az alkotók jelenleg az előkészítés fázisában tartanak, levéltárban ellenőrzik a Puskást övező legendák hitelességét, mondta Almási: "Állítólag több ember életét is megmentette, többek között Czibor Zoltánét is. Czibort az ötvenes évek elején elvitte a rendőrség, mert ittas állapotban fegyverrel hadonászott és szidta a Rákosi-rendszert. Puskás kihozatta és elintézte Farkas Mihálynál az ügyet".

Neményi Ádám producer elmesélte, hogy váratlan fordulatot vett a frogatás, mivel egy angol szerző könyvében doppingolással vádolta meg az 1954-es berni döntőben résztvevő német válogatottat: "Szeretnénk utánanézni az ügynek, mivel az egész nagyon gyanús."

A dokumentum- és a játékfilm alapja is Szöllősi György Puskás-könyve, "amit úgy használunk, mint vallásos ember a Bibliát"- mondta Almási. Ezért Szöllősi Györgytől kérdeztük meg, hogyan látja Puskást. "Puskás életében 1956 volt a fordulópont. Világszerte ismert focista volt, de csak itthon volt igazi sztár. Egzisztenciális traumával járt, hogy elhagyta az országot meghízva, eltiltva a kommunisták miatt. Ezután igazi sztár lett belőle Madridban, és a magyar focistákra nem jellemzően nyelveket tanult, talpra állt, igazi világpolgár lett."

Puszkász

Mi a legfontosabb kérdés Almási számára saját Puskás-filmjében? "Puskás Öcsi az a név, amivel külföldön azonosítják a magyar nemzetet, a magyarokat. A filmes számára rendkívül érdekes, hogy miért pont ő vált ekkora sztárrá. Szeretnék ehhez a titokhoz közel kerülni."

Ehhez kapcsolódik Neményi Ádám producertársának, Kaszás Gézának véleménye: "Jó, hogy van Hídember" és Sorstalanság, de ha igazi imázsfilmet akarunk, akkor Puskásról kell forgatni". Kaszás Géza hozzátette: "Egyiptomi nászutamon odajöttek hozzánk, amikor kiderült, hogy magyarok vagyunk, és azt kiabálták a gyerekek: Puszkász! Puszkász!".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?