Kiakadtak Ben Stiller fogyatékos poénjain

2008.08.11. 12:27
Csak augusztus 13-án mutatnák be Ben Stiller legújabb háborús vígjátékát, de máris támadások célpontja lett: a reklámokban retardáltnak nevezték a szellemi fogyatékos karaktert, Simple Jacket.

A fogyatékkal élők jogvvédő csoportja már a Trópusi vihar (Thropic Thunder) bojkottjára szólítja fel az amerikai nézőket, és a Kongresszusnál lobbiznak, hogy a képviselők egységesen ítéljék el a Ben Stiller-filmet a benne szereplő "gyűlöletbeszéd" miatt, írja a New York Times. A Once upon a time there was a retard (Volt egyszer egy retardált) mondat közben lekerült a Trópusi vihar moziplakátjairól.

A Dreamworks a filmen nem szándékozik változtatni. A színész-rendező meg premier előtti vetítést szervez a jogvédő szervezeteknek, "hogy megmutassa a fogyatékos karakteren gúnyolódás valójában a hollywoodi filmgyártást kifigurázó sztori része".

Chip Sullivan, a Trópusi vihart gyártól DreamWorks stúdió szóvivője értetlenül áll az eset előtt: "Ez egy R-besorolású vígjáték, ami Hollywoodot parodizálja" - nyilatkozta vasárnap. A filmben Jack Black letolja a gatyáját egy díjátadón, Robert Downey Jr. meg színesbőrű színésszé operáltatja magát egy főszerep kedvéért, de ezeken eddig még nem akadt ki senki. A Trópusi vihar egy fiktív vietnámi háborús film elkészítését mutatja be, nálunk szeptember 4-től vetítik a mozik.