Tündér Lala beelőzhet 3D-ben, de fantasyben elsők leszünk

2006.06.28. 12:12
Árpa Attilának már az Argóban meggyűlt a baja a digitális trükkökkel. "A Bad Boys autósöldözős jelenete után viszont úgy gondoltam, ha nem kezdek el ezzel foglalkozni, lemaradok" - mondta az Indexnek. A rendező már egy éve dolgozik egy saját eljárású 3D-s animációfilmen, "amin a pixarosok elmosolyodnának", és előbb-utóbb egy a Sin Cityhez hasonló digitális játékfilmmel is megpróbálkozna.

A 3D-s A Sólyom országa készítése a második fázisba lépett, jelenleg a karaktervázlatok, hátterek tervezése zajlik. A sztorit Árpa Attila találta ki, majd a rendezést a főként videóklipeket gyártó Tóth Gergőre bízta.


Plakát

A szereplőket szinkronizáló színészeket még nem választották ki. "Vannak elképzeléseink, de a magyar szinkron színvonala olyan baromi magas, hogy ezzel nem lesz gond" - mondja Árpa Attila, eddig csak annyi biztos, hogy nem ő adja majd hangját a gonosz hercegnek, akit külsőleg róla mintáznak. Néhány nevet azonban elárult: "Csuja Imrével, Gesztesi Károllyal és Józsa Imrével biztos, hogy együtt fogunk dolgozni, de ez még messze van, 2007 nyarán".

A figurákat így nem a szinkronhangokról mintázták, hanem a stábról: "Nem csak az én arcom és mozdulataim lesznek a filmen, rengeteg dolgozónk lesz a mesében. Az egyik animátorról például a katonákat mintáztuk, a rendezőről a papot."

Egyszer volt, hol nem volt

"A mesén a Harry Potter és a Gyűrűk Ura világa fog visszaköszönni, a történet egy fiktív csodaországban játszódik, ami az európai középkorra hasonlít. Lesznek benne népmesei elemek, sőt, az egész egy mese lesz. Ez elsősorban gyerekeknek készül, nem olyan mint a Shrek, ami egy vígjáték - mondja, majd hozzáteszi: A most készülő Tündér Lala beelőzhet 3D-ben, de fantasyben elsők leszünk." Szabó Árpád rendezi egyébként a Studio-Quality Kft. gyártásában a Tündér Lalát, amire az MMK animációs kollégiumától idén 9 millió forintot kaptak.

"Sólyomország egyik városának kastélyában sok minden uralkodik, csak nem béke és boldogság - kezdi A Sólyom országa meséjét. - Éjszakánként egy titokzatos lény rabolja a gyerekeket. A főhős pedig egy kissrác, és a barátnője, akivel együtt nőttek fel. Ketten megpróbálják felkutatni ezt a szörnyeteget." A további történetet nem jegyeztük le, de lázadókban, készülő puccsban és gonosz uralkodókban sem lesz hiány.

Ezzel nem lesz gond


Klikk a képre!

A Sólyom országát "egyértelműen a nagy mozikban szeretnénk majd bemutatni, húsz kópia körül. A forgalmazótól is függ, de ezzel nem lesz gond, már többen jelentkeztek." Mikor a nézettségről kérdezzük, elmondja: "ezt nehéz megbecsülni, mert ez pont nem vígjáték, mint az amerikai 3D-rajzfilmek java. Talán a Polár Express kivétel, de az nem is csinált jó nézettséget."

Azt is megtudjuk, hogy gerillapropaganda nem lesz, "konzervatívan" reklámozzák a Sólyom országát. "Egyelőre szerényen százezer feletti nézőt várunk, de azt Kálomista Gábortól már rég megtanultam, hogy ha kell, egy rossz filmet is el lehet adni" - jegyzi meg, majd hozzáteszi: "ha nem haragszol nem mondok példákat."

Ezzel sem lesz gond

"A rajzfilmünkön egy pixaros vagy dreamworksös szakember elmosolyodna, de a nézőknek nem fog feltűnni a különbség. Az idő- és pénzigényes megoldásokat ötletekkel pótoljuk" - térünk át a technikai háttérre. "Tóth Gergő kitalált egy rendszert, aminek segítségével gyorsan és olcsón lehet 3D képeket előállítani. Még most tanulom, hogy mit lehet, mit nem lehet megcsinálni, de ha jól haladunk, előbb-utóbb egy Fight Club, vagy Sin City-féle filmet fogok tudni összehozni" - tekint a jövőbe Árpa.

"A Pixar és a Dreamworks saját szoftverekkel dolgozik, amit dollármilliókba kerülne megvenni. A mi rendszerünket kiméra-eljárásnak hívjuk. Ha a külföldiek megnézik a filmet, ezzel a rendszerrel pénzt is kereshetünk" - teszi hozzá.


Tájkép szekérrel

A költségvetés 185 millió forint, ez alig kevesebb, mint az MMK éves animációfilmekre szánt támogatása. "Ma Magyarországon nem olyan nehéz ennyit összeszedni egy filmre, de az összeg egy 85 perces 3D animációnál szinte hihetetlen" - teszi hozzá Árpa. A Sólyom országát a TV2 is támogatni fogja, kaptak pénzt az MMK-tól kifejezetten erre a filmre is, és egy-két szponzort is sikerült találni.

A bemutatót eredetileg 2007 decemberére tervezték, ami megegyezik a Macskafogó 2 tervezett bemutatójával. "Az egybeesés nem véletlen" - magyarázza. - "A forgalmazók ilyenkor megegyeznek egymással, ezt az Argónál láttam először, akkor is több közönségfilm készült el egy időben" - magyarázza.

Az időpont viszont "egy MMK-kifizetés miatt csúszik. Az Argo 100 000-es nézettsége után járna egy összeg, ami nem érkezett meg. Addig pedig nem tudunk beruházni új munkaerőbe, gépparkba."

Amellett, hogy melyik film lesz az első 3D-s, az a kérdés is fennáll, hogy az 1986-os Macskafogó és a 2004-es Nyócker! után melyik mozi lesz a harmadik egészestés animációs közönségfilm.