Valér
4 °C
8 °C

Agyondicsérik New Yorkban a Sorstalanságot

2006.01.04. 19:03
Kapcsolódó cikkek (1)
"Nem szentimentális, hanem misztikusan őszinte, művészi" - dicséri a Sorstalanságot J. Hoberman, a Village Voice neves kritikusa. A filmet pénteken mutatja be a New York-i Film Forum filmszínház, ami Hoberman szerint nagyszerű évnyitó program lesz.
"A Sorstalanság elsőfilmes rendezője, Koltai Lajos operatőrként tizennégy filmet készített Szabó István rendezővel. Nagy szakember" - írja a kritikus, aki szerint látszik is a rendező eredeti szakmája, hiszen a legfontosabb szempont a castingoláskor a szereplők arca volt, különösen a főhős Köves Gyurit alakító Nagy Marcellé.

A film szerkezetét elliptikusnak találja, hiszen kis epizódok sorozatából áll össze. És amit a legjobban csodál, hogy sikerült átemelni a regényből a főhős Candide-éhoz hasonló ártatlan hangját és a koncentrációs tábor iránti honvágyát. Végül Kertész Imre Nobel-díjas regényére utalva hozzáteszi: "Amennyire vissza lehet adni egy visszaadhatatlan könyvet, az Koltai Lajosnak sikerült."

A cikk megjegyzi, hogy a Sorstalanság 13 millió dollárba került, minden idők legdrágább magyar filmje, amely egyben 2005 legsikeresebb magyar filmje volt és Magyarország ezt az alkotást nevezte a legjobb külföldi filmért járó Oscar-díjért folyó versenybe.