Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Forgalomkorlátozások a Spielberg-film miatt

2005.08.12. 13:34
A budapestiek számára is érzékelhetően megnőtt a nemzetközi filmes érdeklődés a fővárosunk iránt. Filmforgatások miatt csütörtöktől szeptember közepéig jelentős forgalomkorlátozásokkal kell számolni több kerületben, különösen Terézvárosban. Az Opera közelében zajlanak legkorábban a munkálatok, ahol az összes közlekedési táblát leszedték már.
A budapestiek számára is érzékelhetően megnőtt a filmesek érdeklődése a magyar főváros iránt; filmforgatások miatt csütörtöktől szeptember közepéig jelentős forgalomkorlátozásokkal kell számolni több kerületben, különösen Terézvárosban. Az Opera közelében zajlanak legkorábban a munkálatok, ahol az összes közlekedési táblát leszedték már.

Teljesen lezárják az Andrássy utat szombaton és vasárnap délutántól másnap hajnalig a Bajzsy-Zsilinszky út és a Nagymező utca között - közölte a Fővárosi Önkormányzat. Szombaton 15 órától időszakos, míg 17 órától szombaton és vasárnap is teljes útlezárásra kell számítani másnap hajnali 5 óráig az Andrássy út említett szakaszán - tudatta a közlekedési ügyosztály. A lezárás az Andrássy út teljes keresztmetszetét jelenti, így nagy valószínűséggel a gyalogosforgalomban is lesz korlátozás.

A hétvégi forgalomkorlátozás miatt a 4-es autóbuszok szombaton és vasárnap 17 órától üzemzárásig csak a Gyöngyösi utca és az Oktogon között közlekednek. A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábbi közleménye szerint a további, szeptember közepéig tartó lezárások érintik például a Szabadság teret, a Műegyetem rakpartot, a Madách teret, a Király utcát, a Stefánia utat és a Nyugati teret.

'Ez jó a városnak'

"Az, hogy Budapest szerepel filmekben, a fővárosnak nagyon jó promóció" - mondta Schiffer János főpolgármester-helyettes az MTI-nek. Steven Spielberg a kerületektől, valamint a fővárostól is megkapta a szükséges engedélyeket, hiszen ami a helyszíneket illeti, az Andrássy út a fővárosé, tette hozzá.

A főpolgármester-helyettes kiemelte: a közterület-használati engedélyek beszerzése komplikált, előfordul, hogy a filmeseknek egyszerre öt, vagy akár nyolc önkormányzathoz kell kérelemmel fordulniuk, valamint az útlezárásokat is a különböző szakhatóságokkal kell egyeztetniük.

A közterület-használati díj pár millió forintos tételeket jelent, a forgatások azonban a városnak és az államnak áttételesen is bevételt hoznak: a stábok sok pénzt költenek Budapesten, sok embert foglalkoztatnak, a promóciós lehetőség pedig nem mérhető gazdasági haszonban - hangsúlyozta.

Schiffer János szerint a filmtörvény életbe lépése pozitív hatással volt az itthoni filmgyártásra, sokan jönnek külföldről Magyarországra forgatni, és az elmúlt néhány hónapban érzékelik az élénkülést a magyar filmek esetében is; nagyon örültek például annak, hogy "Szabó István végre Magyarországon forgat".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?