Elhunyt az Oscar-díjas Stasi-ügynök

2007.07.25. 17:33
Ötvennégy éves korában elhunyt Németország egyik leghíresebb filmszínésze, Ulrich Mühe, a közelmúltban Oscar-díjat nyert Stasi-dráma, A mások élete című film főszereplője.

A filmszínészként már az NDK-s időkben hírnevet szerzett Mühe halálát szerdán jelentette be Szász-Anhalt tartomány Walbeck városának polgármestere, ahol a színész az elmúlt években élt. A polgármester egyben megerősítette azt az értesülést, hogy Ulrich Mühe halála valójában vasárnap következett be, és szűk családi körben szerdán már el is temették. A színész halálát gyomorrák okozta.

Mühe az elmúlt héten tárta a nyilvánosság elé, hogy gyomorrákban szenved, gyógykezelés alatt áll, de reményét fejezte ki, hogy jobbra fordul állapota. Három házasságából öt gyermeket hagyott hátra, utolsó felesége Susanne Lothar színésznő volt.

Mühe az elmúlt évtizedekben számos filmben és televíziós sorozatban játszott főszerepet, s színpadon is fellépett, sőt egy időben a bécsi Burgtheaterben is vendégeskedett.

Egyik legnagyobb alakítása Florian Henckel von Donnersmarck filmjének, A mások életének főszerepe volt. Az NDK egykori hírhedt állambiztonsági minisztériumának tevékenységét és ezen belül a Stasi egyik alkalmazottjának lelki átváltozását bemutató film még az idei Oscar előtt számos díjat nyert el, így 2006 májusában a Német Filmdíjat, és vele Mühe a legjobb színésznek járó díjat. A tavaly decemberben Varsóban az Európai Filmakadémia legjobb férfi szereplőnek járó díjat nyerte el.

A csodálatos partner

Ulrich Mühe halála mélyen megrázta a német kulturális világot. Németország legnevesebb színészei sorra méltatták őt. Martina Gedeck, A mások életének másik főszereplője, Mühét egyedülálló tisztasággal és eleganciával játszó, csodálatos partnernek nevezve.

Méltatta az ötvennégy éves korában elhunyt színészt a Stasi tevékenységét vizsgáló német szövetségi hivatal, az úgynevezett Birthler-hatóság is, emlékeztetve arra, hogy Mühe - aki már a fordulatot megelőzően is - az egykori kommunista rezsimmel szemben álló ellenékiek közé tartozott, utána is segítette a titkosszolgálati akták feldolgozását.

Bernd Neumann kulturális államminiszter nyilatkozatában Ulrich Mühét az egyik legnagyobb német film-, televíziós- és színpadi színészként és lenyűgöző emberként jellemezte, utalva arra, hogy művészetével, színészi képességeivel újból és újból bámulatba ejtette a közönséget és a kritikusokat egyaránt.