Svéd nyelvlecke: Fucking Amal és Jalla! Jalla!

2004.11.10. 18:55
"Mi elég jók vagyunk" - mondja tört magyarsággal a hidrogénszőke, mosolygós Jenny Bergström, a Svédületes! elnevezésű filmhét szervezője. A téma napjaink svéd filmes termése, a helyszín a jövő héten induló filmhét sajtótájékoztatója volt.
November 18-a és 24-e között az elmúlt néhány év svéd filmjeiből összesen nyolc alkotásra válthatnak jegyet az érdeklődők a budapesti Művész moziban. A Svéd Filmhét szervezői, a Svéd Nagykövetség és a Budapest Film, hét új filmet mutatnak be, a nyolcadik, Mikael Hafström 2004-ben Oscar-díjra jelölt alkotása, a Könyörtelenek, amelyet november 11-étől vetítenek a Művészen kívül még három budapesti moziban.

A Svéd Filmhét sajtótájékoztatóján Kristina Eineborg, a Svéd Nagykövetség első titkára elmondta, hogy 9 milliós országában több mint nyolcszáz mozi működik. 18 millió jegyet adnak el évente, a bemutatott filmek 20-25 százaléka hazai termés. Az ország filmstúdióiban számos külföldi produkció készül; a követség munkatársa a dán Lars Von Trier Dogville című filmjét emelte ki ezek közül.

Program

Jenny Bergström mesélt a negyven éve működő Svéd Filmintézetről, és arról, hogy a szervezet évente 11 milliárd forint értékben támogatja a kortárs filmeseket. Jó példa a 27 éves, libanoni származású rendezőt, Josef Farest, akinek Jalla! Jalla! című munkája a filmhét legkönnyedebb, legszórakoztatóbb bemutatója.

#alt#

A Svédországban élő Fares kamaszkora óta forgatott filmeket - fillléres költségvetésből, barátok segítségével, minimális technikai háttérrel dolgozott - amíg fel nem fedezték. A magyar nézők a nagysikerű Zsernyákok rendezőjeként ismerhetik, a film egyébként a héten jelenik meg DVD-n.

A Svéd Hét nyitófilmje a 2004-es Berlini Filmfesztivál Ezüst Medve- és Kék Angyal-díjáával jutalmazott Fordulatok, Björn Runge alkotása, melynek főszerepét a Baljós Árnyakból is ismert Pernilla August játssza. A programban szerepel Lukas Moodysson két filmje is - bár Moodysson a kortárs svéd filmművészet egyik legfelkapottabb rendezője, hozzánk eddig csak Lilja 4-ever című mozija jutott el. A filmhét keretében két korábbi filmjét vetítik le a szervezők: a két vidéki tinédzserlány érzelmi hullámait bemutató Fucking Amal-t és a hetvenes évek hippikommunáit ábrázoló Együtt-et.

Moodysson írta a filmhét egy másik bemutatójának, az Új hazának a forgatókönyvét: a film egy 15 éves szomáliai fiú és egy 40 éves perzsa férfi sorsán keresztül mutatja be a menekültek helyzetét Svédországban. A programban szerepel egy dokumentumfilm is: Carl-Gustaf Nykvist a Társam, a fény rendezője apjáról, a világhírű operatőrről, Sven Nykvistről készített filmet.